Piaţa asigurărilor din România a crescut anul trecut cu 3,5%, la 9,7 mld.lei; o treime din societăţi realizează 90% din volumul total de prime brute subscrise

Autor: Roxana Rosu 02.04.2018

Piaţa asigurărilor din România a continuat şi în anul 2017 tendinţa de creştere, valoarea totală a primelor brute subscrise fiind de 9,7 miliarde lei, în creştere cu 3,5%, potrivit datelor ASF, o schimbare în de tendinţă faţă de anii anteriori fiind consolidarea segmentului de asigurări de viaţă, care a înregistrat anul trecut o apreciere semnificativă, de 21%.

”Dacă în perioada 2012 – 2014 activitatea de asigurări de viaţă era în scădere din punct de vedere al volumului de prime brute subscrise, începând cu anul 2015 acest segment şi-a reluat creşterea, iar în 2017 evoluţia sectorului de asigurări s-a datorat segmentului asigurărilor de viaţă”, se arată în comunicat.

Piaţa asigurărilor din România este caracterizată de un grad mediu spre ridicat de concentrare. În anul 2017, aproximativ 89% din volumul total de prime brute subscrise a fost realizat de 10 societăţi de asigurare din cele 31 de societăţi care desfăşurau activitate de asigurare/reasigurare la 31 decembrie 2017.

Pe segmente, primele brute subscrise (PBS) aferente asigurărilor generale (AG) s-au ridicat, anul trecut, la valoarea de circa 7,7 miliarde lei, cele mai mari ponderi fiind deţinute de clasele A10 - Răspundere civilă pentru utilizarea vehiculelor auto terestre, A3 - Vehicule terestre, exclusiv materialul feroviar rulant, A8 - Incendiu şi calamităţi naturale (pentru alte bunuri decât cele asigurabile în clasele A3 - A7).

În anul 2017, ponderea acestor trei clase a fost de 88% din totalul primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurări generale. Pe zona de răspundere civilă pentru utilizarea vehiculelor auto terestre, primele brute subscrise s-au ridicat la 3,82 miliarde lei, reprezentând 50% din totalul subscrierilor pentru asigurări generale. Asigurarea vehiculelor terestre, exclusiv materialul feroviar rulant, a avut un volum al primelor brute subscrise de 1,89 miliarde lei, reprezentând 25% din totalul subscrierilor pentru asigurări generale, în creştere cu 8%. Pe segmentul de incendiu şi calamităţi naturale, primele brute subscrise au urcat la circa un miliard de lei, reprezentând 13% din totalul subscrierilor pentru asigurări generale.

Pe zona asigurărilor de viaţă, subscrierile au crescut cu 21%,  la circa 2,02 miliarde lei.

Cele mai mari ponderi le deţin clasele C1 - Asigurări de viaţă, anuităţi şi asigurări de viaţă suplimentare şi respectiv C3 - Asigurări de viaţă şi anuităţi, legate de fonduri de investiţii şi care împreună cumulează 96% din totalul primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurări de viaţă.

În anul 2017, societăţile de asigurare au raportat indemnizaţii brute plătite (excluzând maturităţi şi răscumpărări parţiale şi totale), cumulat pentru cele două categorii de asigurări, în sumă de 4,21 miliarde lei, din care 4,05 miliarde lei sunt aferente contractelor de asigurări generale (96%), înregistrând o creştere cu 12,6% faţă de perioada similară a anului 2016 (3,6 miliarde lei). Alte 158,4 milioane lei sunt sume plătite pentru indemnizaţii brute, aferente asigurărilor de viaţă, cu circa 2,8% peste nivelul din 2016 (154,06 milioane lei).

Conform Solvabilitate II, cerinţele de capital pentru societăţile de asigurare sunt mai ridicate, fiind bazate efectiv pe riscurile asumate de acestea (atât din perspectivă investiţională, cât şi din cea a subscrierilor).

Fondurile proprii eligibile să acopere cerinţa de capital de solvabilitate se aflau la finalul anului trecut la 5,15 miliarde lei, în creştere cu 12% comparativ cu anul 2016.

Ratele SCR (Solvency Capital Requirement) şi MCR (Minimum Capital Requirement) la nivelul pieţei au fost supraunitare la sfârşitul anului 2017, pentru prima dată după implementarea cerinţelor regimului Solvabilitate II. De asemenea, atât rata SCR, cât şi rata MCR la nivelul pieţei au înregistrat creşteri la sfârşitul lui 2017 comparativ cu finele anului 2016. Rata SCR la nivelul pieţei a înregistrat o creştere cu 6%, iar rata MCR la nivelul pieţei a înregistrat o creştere cu 12%.

Pe zona de RCA, primele de asigurare subscrise au atins valoarea de 3,7 miliarde lei, restul până la totalul clasei A10 (3,82 miliarde lei) reprezentând asigurările transportatorului pentru marfa transportată în calitate de cărăuş şi asigurările RCA subscrise pe teritoriul altor state membre UE în baza dreptului de liberă prestare a serviciilor.

Rata combinată calculată pentru clasa A10 (RCA) a fost în 2017 de 99,46%.

Sucursalele au cumulat în anul 2017 prime brute subscrise în valoare de 755,6 milioane lei, în creştere cu 12% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

În urma centralizării raportărilor transmise de brokerii de asigurare şi/sau reasigurare, valoarea primelor intermediate pentru asigurările generale şi asigurările de viaţă era de 6,15 miliarde de lei, în scădere cu 0,86% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2016.

În anul 2017, brokerii de asigurare şi/sau reasigurare au intermediat 63,41% din volumul total al primelor brute subscrise de asigurători pentru cele două categorii de asigurare (9,7 miliarde lei), ceea ce reprezintă o scădere cu 2,77 puncte procentuale faţă de gradul de intermediere înregistrat în perioada similară a anului 2016.