Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia de preluare a traderului de gaze Covi Construct de către Ligatne, o companie deţinută de un investitor ceh

Autor: Cristina Bellu 04.04.2018

Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia de preluare a traderului local de gaze Covi Construct 2000 din Voluntari de către Ligatne Limited, companie înregistrată în Cipru şi controlată indirect de omul de afaceri ceh Jiri Smejc.

“Autoritatea de Concurenţă a analizat această operaţiune şi a constatat că nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective pe piaţa românească sau pe o parte substanţială a acesteia, în special prin crearea sau consolidarea unei poziţii dominante.”, menţionează Consiliul Concurenţei într-un document.

Ligatne este deţinută de Serenity Resources Limited, companie care face parte din fondul de investiţii Emma Capital al omului de afaceri ceh Jiri Smejc. Ligatne Limited controlează un grup de societăţi active în domeniul distribuţiei şi furnizării de gaze naturale, precum şi al serviciilor conexe specifice acestui domeniu.

Emma Capital deţine în România companiile Premier Energy, Timgaz şi Forte Gaz, toate cu activitate în seg­men­tul distribuţiei de gaze na­turale. Valoarea totală a busi­nessului pe care fondul de investiţii ceh îl are în România a fost de 50 mil. euro anul trecut. 

În România, activităţile Emma Capital sunt coordonate de Jose Garza, care se ocupă şi de businessul din Grecia al com­paniei, ocupându-se de toate achiziţiile făcute de grup în cele două ţări. Jose Garza este şi acţionar al Gaz Sud din 2016, potrivit informaţiilor de pe site-ul fondului de investiţii.

În 2013, Ligatne a cumpărat Petrom Distribuţie Gaze, divizia de distribuţie a gazelor naturale din cadrul companiei petroliere OMV Petrom. Ulterior, compania a fost redenumită Premier Energy.

Anul trecut, Premier Energy a achiziţionat Forte Gaz GN, o companie tot cu acţionariat românesc, deţinută de Trade Invest Capital şi Mihai Ionuţ Vilt.

Covi Construct 2000 SRL este o societate ce are ca domeniu principal de activitate comercializarea combustibililor gazoşi prin conducte. Covi Construct operează pe piaţa gazelor naturale în calitate de furnizor şi distribuitor de gaze naturale, începând cu anul 2013. Societatea desfăşoară şi activităţi conexe distribuţiei de gaze naturale, precum lucrări de branşare la sistemul de distribuţie a gazelor natural şi lucrări de execuţie a instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale.

Compania este înregistrată la Ministerul de Finanţe sub numele Covi Construct 2000 şi a avut în 2016 afaceri de 32,1 milioane de lei, în uşoară creştere faţă de 2015. Profitul s-a situat la 1,7 milioane de lei, în scădere cu 1 mil. lei faţă de 2015, iar numărul de angajaţi s-a menţinut la aproximativ 60, potrivit site-ului Ministerului de Finanţe.