Atenţie: Ministerul Agriculturii demarează controale în 184 de pieţe agroalimentare din Capitală, urmărind „respectarea regulilor de către comercianţi”. Ce reguli trebuie să respecte comercianţii

Autori: Bianca Ciocotisan , Mediafax 11.04.2018

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) verifică încă de la începutul lunii martie modul de respectare a prevederilor Legii nr.145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol, iar acţiunile au vizat până în prezent 184 de pieţe agroalimentare din Bucureşti şi din ţară, dintr-un total de aproximativ 260 pieţe agroalimentare existente la nivelul întregii ţări.

„Având în vedere creşterea volumului de legume şi fructe proaspete, de provenienţă autohtonă, ce se vor comercializa în perioada următoare, se impun acţiuni de control privind verificarea modului de respectare a legislaţiei specifice din domeniul comercializării legumelor şi fructelor proaspete, în principal în pieţele agroalimentare en-detail şi în pieţele en-gros”, se precizează în comunicat.

Potrivit reprezentanţilor ministerului, principalele obiective urmărite de inspectori au fost asigurarea în pieţe a spaţiilor distincte de minim 40% pentru producătorii agricoli, marcate şi semnalizate vizibil, etichetarea conformă cu legislaţia în vigoare, astfel încât să nu se creeze confuzii privind originea produselor şi eliminarea fenomenelor de substituire a originii legumelor şi fructelor provenite din import, prezentate ca fiind produse în România, dar şi existenţa documentelor care să ateste provenienţa legumelor şi fructelor supuse comercializării sau, după caz, file din carnetul de comercializare, facturi fiscale pentru produsele provenite din import sau comerţ intracomunitar, în cazul agenţilor economici persoane juridice.

„Acţiunile inspectorilor MADR au avut într-o primă etapă un caracter preventiv, ţinând seama şi de prevederile Legii prevenirii nr. 270/2018, dar în situaţia când au fost constatate abateri repetate de la prevederile legislative au fost dispuse măsuri ferme şi termene de remediere”, potrivit ministerului.

„În paralel cu verificările din pieţe, pentru atestatele de producător care ridică suspiciuni în ceea ce priveşte respectarea prevederilor legale, inspectorii Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale vor desfăşura împreună cu Direcţiile pentru Agricultură Judeţene şi a Municipiului Bucureşti, demersurile de verificare a acestora, atât la sediul primăriilor emitente, cât şi în teren, la producătorii agricoli”, spun reprezentanţii MADR.

Guvernul a modificat Legea Pieţelor (nr. 145/2014, modificată ulterior prin Legea nr. 70/2018), stabilind că formularele Atestatelor de producător şi Carnetelor de comercializare aflate pe stoc se pot folosi până pe 30 iulie 2018.

Potrivit legislaţiei existente, comercializarea de către producătorii agricoli persoane fizice, a produselor proprii, se face numai pe baza Atestatului de producător şi a Carnetului de comercializare. Iar modificările presupun ca Atestatele de producător şi Carnetele de comercializare a produselor agricole să fie emise pentru o perioadă de 7 ani.

„Din cauza faptului că nu este reglementată o perioadă de tranziţie până la emiterea noilor formulare, producătorilor agricoli care doresc să comercializeze produsele proprii în piaţă nu le pot fi eliberate Atestatele de producător şi/sau Carnete de comercializare. Emiterea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului ce legiferează o măsură tranzitorie are ca scop evitarea unui blocaj în ceea ce priveşte accesul la piaţă a producătorilor agricoli, a persoanelor fizice”, notează www.agrointel.ro.

Prin urmare, formularele Atestatelor de producător şi Carnetelor de comercializare aflate pe stoc se pot folosi până în data de 30 iulie 2018.