Schimbare de poziţie în cazul gazoductului Nord Stream 2: Nemţii condiţionează continuarea proiectului de nevătămarea poziţiei Ucrainei

Autor: Catalina Apostoiu 12.04.2018

„Acesta nu este numai un proiect eco­nomic. Există factori politici care trebuie luaţi de asemenea în consi­de­rare”.



Cancelarul german Angela Merkel şi-a schimbat poziţia privitoare la o controversată extindere a gazoductului rusesc Nord Stream care ar urma să transporte prin nordul Europei gaze din Rusia în Germania, spunând că proiectul nu poate fi dus mai departe dacă Ucraina nu va obţine nimic, relatează Deutsche Welle.

După luni de tensiuni cu vecinii est-europeni şi cu Comisia Europeană cu privire la gazoductul Nord Stream 2, Merkel a anunţat că şi considerentele de ordin politic trebuie luate în calcul în realizarea proiectului care va dubla capacitatea gazoductului existent la aproape 30% din cererea UE.

„Am arătat foarte clar că un proiect ca Nord Stream 2 nu este în opinia noastră posibil în lipsa unei clarificări a mo­dului în care va continua tranzitul gazelor prin Ucraina”, a declarat Mer­kel. „Acesta nu este numai un proiect eco­nomic. Există factori politici care trebuie luaţi de asemenea în consi­de­rare”, a adăugat aceasta.  Concesia făcută de Merkel în faţa temerilor Kievului marchează o schimbare de poziţie în condiţiile în care în trecut cancelarul german descria Nord Stream 2 drept un proiect de business realizat de investitori privaţi.

Ţări ca Polonia şi statele baltice se opun Nord Stream 2 susţinând că proiectul va creşte dependenţa UE de gazele ruseşti. În martie însă Germania a emis ultimele autorizaţii necesare pentru realizarea proiectului pe teritoriul său şi în apele sale. După finalizare, programată pentru sfârşitul anului 2019, proiectul va dubla cantitatea de gaze ruseşti care ajung în Germania via Marea Baltică.

Într-un interviu acordat recent publicaţiei germane Handelsblatt, preşe­dintele ucrainean Petro Poro­şenko îndemna Berlinul să abandoneze planurile de construire a Nord Stream 2, spunând că acesta ar urma să permită instituirea unei „blocade economice şi energetice” împotriva Ucrainei.

Acesta  a acuzat Rusia că nu este un partener de încredere în furnizarea de energie.

După comentariile lui Merkel, gigantul rus Gazprom a anunţat că este posibilă menţinerea unui anumit nivel al tranzitului via Ucraina. Şeful Gazprom Alexei Miller a declarat că nu s-a pus niciodată problema stopării acestui tranzit, adăugând că un anumit nivel, cuprins între 10 şi 15 miliarde de metri cubi pe an, ar putea fi menţinut, dar cu condiţia existenţei unui contract profitabil.

Anul trecut, nivelul tranzitului a depăşit 93 miliarde de metri cubi, în timp ce exporturile totale ale Gazprom către Europa şi Turcia au atins un maxim istoric de 194 miliarde de metri cubi. Ucraina a câştigat aproximativ 3 miliarde de dolari de pe urma tranzitului. Totuşi, Gazprom a anunţat luna trecută că va pune capăt contractelor cu Ucraina după pierderea unui proces.

Un grup din industria germană care promovează legăturile economice cu Rusia a ripostat dur după comentariile lui Merkel, spunând că Nord Stream garantează securitatea energetică a Europei occidentale şi că cele 4 miliarde de euro deja investite în proiect ar urma să fie pierdute.