Producţia industrială a accelerat în februarie cu 5,8% faţă de anul trecut, dar a scăzut cu 0,7% faţă de luna ianuarie

Autor: Cristina Bellu 12.04.2018

Producţia industrială, unul dintre cei mai importanţi indicatori din economie, a accelerat în februarie, înregistrând o creştere de 5,8% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, dar a înregistrat o scădere de 0,7% faţă de luna ianuarie.

“Producţia industrială a crescut în februarie atât ca serie brută  cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 5,8 %, respectiv cu 6,7%, faţă de perioada similară a anului trecut. ”, arată datele raportate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Creşterea producţiei industriale (serie brută) a fost susţinută de creşterile înregistrate în sectoarele industriei prelucrătoare (+6,9%),  industriei extractive (+5,3%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+0,4%), în timp ce creşterea de 6,7% a producţiei industriale în serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate s-a datorat creşterilor din industria prelucrătoare (+7,5%) şi industria extractivă (+5,4%).

În luna februarie 2018, producţia industrială (serie brută) a crescut faţă de luna precedentă cu 3,7%, susţinută de creşterea industriei prelucrătoare (+5,3%) şi industriei extractive (+0,1%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 3,2%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a  fost mai mică  faţă de luna precedentă cu 0,7%, din cauza scăderii înregistrate de industria prelucrătoare (-2,5%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industria extractivă au crescut cu 5,8%, respectiv cu 3,2%.

În primele două luni ale anului, producţia industrială a fost mai mare cu 7,0% ca serie brută, respectiv cu 7,4%, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, faţă de perioada similară a anului trecut.