Ministerul Agriculturii vrea să scape românii de usturoiul de import: „Usturoiului a pierdut tot mai mult teren în România din cauza importului masiv din ţări terţe”

Autor: Roana Rotaru 12.04.2018

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a pus producătorii de usturoi, importatori şi comercianţii de usturoi la aceeaşi masă, cu scopul de a scăpă românii de usturoiul de import.

România a importat usturoi de peste 65 mil. lei (14,5 mil. euro) în 2016,  principalele ţări din care România aduce usturoi fiind Olanda, Ungaria şi Republica Cehă, olandezii acoperind jumătate din valorea totală a importurilor de usturoi din 2016, potrivit datelor Eurostat.

„Este pentru prima dată când Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a aşezat la aceeaşi masă producătorii de usturoi, importatorii şi autorităţile pentru a sprijini eficientizarea culturii usturoiului, care a pierdut tot mai mult teren în România din cauza importului masiv din ţări terţe. În acelaşi timp, se are în vedere identificarea de soluţii pentru sprijinirea sectorului şi crearea de lanţuri de distribuţie, între producători şi comercianţi”, se arată în comunicatul emis de MADR.

Potrivit MADR, importatorii şi comercianţii de usturoi sunt interesaţi de contractarea unor cantităţi mari şi constante de usturoi produs în România, în contextul în care preferinţele consumatorilor români sunt tot mai mult orientate spre produsele autohtone.

În România, suprafaţa cultivată cu usturoi a fost de 9.936 hectare în 2017, cele mai multe suprafeţe fiind mici şi foarte mici, exploatate de ferme de familie şi mici fermieri.  Zonele consacrate pentru producţia de usturoi românesc sunt Copălău – judeţul Botoşani, Teleorman, Dolj, Mehedinţi, Iaşi şi Timiş, potrivit MADR.