Atenţie, investitori: Unul dintre cei mai bogaţi oamenii ai lumii contestă criptomonedele

Autor: Răzvan Botea 14.04.2018

Bill Gates nu pare să fie un fan al criptomonedelor: într-un răspuns la secţiunea „Întreabă-mă orice” de pe site-ul Reddit, fondatorul Microsoft şi al doilea cel mai bogat om din lume spune că părerea sa este că anonimitatea din spatele criptomonedelor „nu este un lucru bun”, scrie site-ul oficial al Forumului Economic Mondial.

Gates a adăugat că societatea beneficiază de pe urma faptului că guvernul poate să identifice persoanele care fac evaziune fiscală sau spălare de bani sau cele care finanţează activtăţi teroriste.

„Caracteristica principală a criptomonedelor este anonimitatea. Acesta nu cred că este un lucru bun. Abilitatea guvernurilor de a identifica activităţi de spălare de bani, evaziune fiscală şi finanţarea terorismului este un lucru bun”, a scris Gates.

Gates a mai spus despre criptomonede că „au cauzat morţi în mod direct”, având în vedere uşurinţa de a cumpăra droguri online folosind monede digitale.

„În momentul acesta criptomonedele sunt folosite pentru a cumpăra Fentanyl şi alte droguri, astfel aceasta este o tehnologie care a cauzat morţi în mod direct. Speculaţiile din jurul ICO-urilor şi criptomonedelor sunt foarte riscante”.

Când un utilizator al Reddit a combătut argumentul lui Gates prin faptul că şi cu bani cash se pot cumpăra droguri, antreprenorul a replicat că o tranzacţie cu cash presupune prezenţa fizica a persoanelor, astfel încât, de exemplu, o răscumpărare a unei răpiri este mult mai dificilă.

Fanii criptomonedelor cred că transferurile rapide şi ieftine de bani şi decentralizarea puterii sunt de fapt cele mai importante caracteristici ale criptomonedelor.