Preţul războiului: Cât au costat cele peste 100 de rachete lansate în atacul alianţei SUA, Marea Britanie şi Franţa asupra Siriei. Cât a cheltuit Vestul pentru a sfida Rusia şi a-şi arăta din nou puterea

Autor: Alex Ciutacu 15.04.2018

SUA, Marea Britanie şi Franţa au lansat sâmbătă dimineaţă un atac în Siria, cu rachete de croazieră Tomahawk, având ca scop declarat sancţionarea regimului Bashar al-Assad pentru atacul chimic comis la periferia oraşului Damasc.

Locotenent-generalul Kenneth McKenzie a anunţat că au fost lansate 105 rachete asupra ţintelor din Siria.

Statele Unite a bombardat Siria şi în aprilie 2017, iar acel atac a costat peste 93 de milioane de euro. Potrivit bugetului Marinei de anul trecut, fiecare rachetă Tomahawk, produsă de Raytheon, a costat 1,59 de milione de dolari, iar Statele Unite a folosit 59 de rachete atunci, potrivit publicaţiei turceşti Daily Sabah.

Prin urmare, la preţul de 1,59 milioane dolari per rachetă, atacul desfăşurat sâmbătă cu cele 105 rachete Tomahawk a costat peste 166 de milioane de dolari.

Săptămâna trecută, Rusia a declarat că va doborî fiecare rachetă americană care va avea ca ţintă regimul lui Assad.

Sâmbătă dimineaţă, Ministerul Apărării din Rusia a transmis că mai multe rachete au fost doborâte cu sistemele siriene de apărare antiaeriană construite în Uniunea Sovietică în urmă cu 30 de ani.

”Sistemele antiaeriene siriene S-125, S-200, Buk şi Kvadrat au fost implicate în operaţiunile de interceptare a rachetelor. Aceste sisteme au fost fabricate în Uniunea Sovietică în urmă cu peste 30 de ani. Peste o sută de rachete de croazieră şi sol-aer au fost lansate către ţinte civile şi militare din Siria de către nave americane, britanice şi franceze”, a transmis Ministerul rus al Apărării.

Cel puţin trei civili au fost răniţi, potrivit presei regimului din Damasc.

După incident, Iranul a avertizat că vor exista „consecinţe regionale”, fiind una dintre naţiunile care susţin regimul lui Bashar al-Assad, în timp ce Canada şi Australia au anunţat sâmbătă că susţin atacurile lansate de SUA, Marea Britanie şi Franţa.