Marele minus al României: Cu o populaţie la jumătate sau mai mică, Cehia, Ungaria şi Slovacia exportă mai mult decât România

Autor: Adelina Mihai 16.04.2018

Slovacia, cu 5,4 milioane de locuitori (aproape un sfert din România), a avut exporturi pe 2 luni de 12 mld. euro, faţă de 10 mld. euro România.



România a exportat în primele două luni din an bunuri în valoare totală de 10,8 mld. euro, în creştere cu 11,6% faţă de perioada similară a anului anterior, ceea ce o plasează pe locul 7 în clasamentul european în funcţie de creşterea exporturilor, arată datele Eurostat.

Cu toate acestea, datele privind valoarea exporturilor la două luni arată că, deşi România are o populaţie mai numeroasă, exportă mai puţin decât state cu o populaţie mai redusă. Astfel, Cehia, care are o populaţie de 10,5 milioane de persoane (la jumătate faţă de România), a exportat bunuri în valoare de peste 27 mld. euro în primele două luni, adică de 2,5 ori mai mult decât Ro­mânia. Ungaria, cu o populaţie de 9,8 milioane de persoane, a avut exporturi de 16,9 mld. euro la două luni (cu 56% mai mari decât România), iar Slovacia, cu 5,4 milioane de locuitori (de aproape 4 ori mai puţini decât România), a exportat bunuri în valoare de 12,2 mld. euro (Ă13% faţă de România) la două luni.

Exporturile de bunuri ale României au crescut semnificativ în ultimii ani pe fondul dezvoltării industriei automotive (fabricarea autovehiculelor şi a componentelor auto). În plus, la începutul acestui an, cei doi mari producători auto din ţară - Automobile Dacia (Mioveni, jud. Argeş) şi Ford (Craiova) şi-au majorat exporturile.

Anul trecut, România a exportat bunuri în valoare totală de 62,6 mld. euro (în creştere cu 9,1%.