Subsidiara locală a grupului belgian Sonaca începe anul viitor producţia unei aeronave de 175.000 euro la Cluj

Autor: Roxana Rosu 17.04.2018

Producătorul de componente pentru avioane Sonaca Aerospace Transilvania, subsidiara locală a grupului belgian Sonaca, va începe în iulie 2019 producţia aeronavei de mici dimensiuni Sonaca 200, compania fiind în proces de extindere a echipei de la fabrica sa din Moldoveneşti, judeţul Cluj. 

Noua aeronavă cu două locuri, de 750 de kg, combină performanţele legate de zbor cu un cost eficient şi poate fi folosită atât de şcolile de pilotaj, cât şi de piloţi particulari. Preţul propus de producător este de 175.000 Euro

Sonaca Aerospace Transylvania produce déjà component pentru aeronave Airbus A320, în colaborare cu grupul francez. De la finele lui 2018, SAT va participa şi la producţia de prototipuri pentru noua rachetă Ariane 6.

Sonaca Aircraft, subsidiară a Sonaca Group, a fost înfiinţat în primul rând pentru producţia Sonaca 200.  Grupul Belgian are 5000 de angajaţi în fabricile sale din Canada, SUA, Brazilia, Mexic, Anglia, China, România, Sri Lanka şi Germania. Compania se ocupă de dezvoltarea, fabricarea şi asamblarea de structuri avansate pentru avioane mari, fiind cunoscută an special pentru producerea de componente pentru aripi. Sonaca este furnizor pentru companii precum Airbus, Embraer, Dassault Aviation, Bombardier şi Gulfstream.

Sonaca a obţinut în 2015 un ajutor de stat de circa 5,5 mil. euro pentru finanţarea proiectului din judeţul Cluj. Mai mult, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a acordat companiei Sonaca un împrumut pe termen lung, în valoare de circa 8 mil. euro pentru finanţarea construcţiei fabricii