Republica Moldova îşi vrea înapoi terenurile achiziţionate de străini

Autor: Catalina Apostoiu 18.04.2018

Guvernul Republicii Moldova vrea să adopte noi legi prin care să preîntâmpine vânzarea la scară largă a unor importante deţineri de terenuri agricole către investitori străini, însă legislaţia propusă prezintă o serie de lacune, scrie Balkan Insight.

Străinii nu vor avea posibilitatea de a achiziţiona terenuri agricole sau păduri în Moldova, aceştia fiind de asemenea obligaţi să vândă orice terenuri moştenite către stat, potrivit noului proiect de lege.

În cazul în care acest lucru se va întâmpla totuşi, documentele de achiziţie vor fi considerate ilegale.

„În cazul dobândirii titlului de proprietate asupra unor terenuri agricole prin moştenire, străinii sunt obligaţi să-l transfere în decurs de un an“, se mai precizează în proiect.

Acesta avertizează că în cazul în care un proprietar străin de terenuri nu se conformează legii, statul va avea dreptul de a-i cumpăra pământul la preţurile de pe piaţă pe baza unui raport de evaluare.

Proiectul vine ca reacţie de respingere a unei cereri for­mu­­late de Asociaţia Inves­titorilor Străini, FIA, din Mol­dova pri­vind liberalizarea pieţei tere­nurilor în această ţară.

Potrivit unor estimări FIA publicate în septembrie 2017, 15% din suprafaţa totală de teren arabil din Moldova este deja deţinută de străini.

„În aceste circumstanţe, ar fi normală legalizarea acestui proces“, a declarat preşedintele FIA Aleksander Koss.

Noua legislaţie oferă însă unele portiţe prin care investitorii străini pot achiziţiona terenuri prin companii locale care au cel puţin un acţionar moldovean. Multe companii offshore au reuşit să evite legislaţia achiziţionând terenuri cu ajutorul unor intermediari locali din Moldova a căror deţinere este numai pe hârtie. Moldova a adoptat de asemenea o lege în octombrie 2017 prin care oricine poate dobândi cetăţenia atâta timp cât con­tri­buie cu cel puţin 100.000 de euro la Fondul pen­­tru Dez­vol­tare Sustenabilă, sau investeşte 250.000 de euro în zone de dezvoltare strategică.

Potrivit unor date oficiale din 2017, Moldova are aproximativ 2,5 milioane de hectare de terenuri agricole, iar statul este cel mai mare deţinător.