O veste bună: FMI a schimbat prognoza de creştere economică pentru România în anul 2018, de la 4,4% la 5,1%

Autor: Alex Ciutacu 18.04.2018

România va avea cea mai mare creş­tere economică din Europa în 2018, după Malta, se arată în raportul de primăvară emis de Fondul Monetar In­ter­naţional. Noua proiecţie arată o creş­tere de 5,1% pentru România, faţă de cea estimată în raportul din oc­tom­brie 2017, de 4,4%. Prognoza pentru eco­nomia malteză este de 5,7%, fiind pe primul loc din Europa.

FMI a îmbunătăţit proiecţia de creş­tere economică pentru întreg conti­nen­tul european, de la 2,2%, la 2,7%. Pers­pec­­ti­vele zonei euro sunt foarte bune, pro­iecţia pentru creşterea econo­mi­că fiind de 2,4%, în creştere cu 0,5% faţă de ulti­mul raport. Estimarea pen­tru inflaţia din zona euro a crescut cu 0,1% ajun­gând la 1,5%, în timp ce ex­cedentul de cont curent este în creştere cu 0,2%, pâ­nă la 3,2%. În plus, prog­no­za pentru şo­ma­jul din zona euro este de 8,4% faţă de 8,7%. De asemenea, pen­tru Franţa şi Germania, perspectiva este mai opti­mis­tă, ambele având o prog­noză de 2,5%, faţă de cea ante­rioară de 1,8%.

Creşterea preţurilor de consum, adică inflaţia, este estimată la 4,7% în aprilie, în creştere faţă de cea din ulti­mul raport, de 3,3%. Deficitul de cont cu­rent pentru anul acesta este estimat la 3,7%, în creştere cu 0,8% faţă de es­ti­mările anterioare. La nivelul şoma­ju­lui, noua proiecţie este optimistă, de 4,6%, în scădere cu 0,6% faţă de pro­iecţia anterioară.

Potrivit noului raport, cele mai sla­be creşteri vor fi înregistrate de San Marino şi Italia, cu 1,3% respectiv 1,5%. Proiec­ţia pentru inflaţie este cea mai ridicată în Turcia, de 11,4%, iar cea pen­tru şomaj este cea mai ridicată în Grecia, de 19,8%. FMI estimează că, la nivel global, eco­­nomia lumii va creşte cu 3,9% anul acesta, susţinută de un sentiment favora­bil care domină pieţele de capital şi de re­percusiunile schimbărilor survenite asu­pra politicilor fiscale din SUA.