Redresarea economiei mondiale este reală, dar fragilă. FMI anticipează încetinirea ritmului de creştere până în 2020

Autor: Catalina Apostoiu 19.04.2018

Vremurile bune din economia mondială nu vor dura, a avertizat Fon­dul Monetar Internaţional în ultimul său raport, instituţia financiară cu sediul la Washington avertizând că încetinirea va fi probabil însoţită de războaie comerciale, scrie Financial Times.

Fondul a îndemnat ţările să se folo­seas­că de „fereastra de oportu­ni­tate” pentru a realiza reforme menite să creas­că ratele de creştere înainte ca ac­tualul avans, cel mai solid din 2010, va lua treptat sfârşit.

Maurice Obstfeld, economist-şef al FMI, arată că creşterea economiei mondiale va încetini până în 2020 şi avertizează că „cele mai mari economii flirtează cu războiul comercial”.

Economia mondială nu creşte la fel de rapid ca în perioada 2003-2007, însă având în vedere cum s-a sfârşit acea perioadă, ar trebui să fim recunoscători, scrie Martin Wolf, editorialist la FT.

În ultimul său raport, FMI şi-a ma­jorat estimările de creştere a econo­miei mondiale pentru 2018 şi 2019 cu 0,2% peste proiecţiile din octombrie 2017. Cel mai semnificativ upgrade este pentru economiile avansate, în timp ce Ma­rea Britanie este singura membră a G7 care nu a primit un astfel de up­grade.

Poate cele mai surprinzătoare sunt majorările estimărilor privind creşterea volumului comerţului mondial, prin prisma atitudinii protecţioniste a SUA, scrie Wolf. Volumul este aşteptat să crească cu 1,1% mai rapid în 2018 şi cu 0,8% mai repede în 2019.

Principalele două motive ale solidităţii economiei mondiale şi optimismului în creştere privind perspectivele pe termen scurt sunt legate de menţinerea unei politici acomodative şi evitarea unor şocuri economice negative de la prăbuşirea preţurilor materiilor în 2014 şi 2015. La acestea se adaugă impulsul dat de reducerile de taxe din SUA.

Care sunt riscurile? Pe termen scurt, susţine fondul, acestea sunt echilibrate. Lipsa de predictibilitate a politicii monetare şi turbulenţele asociate de pe piaţă ar putea genera o scădere profundă a încrederii şi astfel a cererii.

Pe termen lung, totuşi, riscurile sunt mai pronunţate.

Raportul datorie/PIB mondial este la fel de ridicat ca acum un deceniu. Preţurile unor active importante sunt de asemenea ridicate. De asemenea, capacitatea de reacţie a băncilor centrale este mai limitată. Creşterea rapidă a activelor cripto şi problemele de securitate cibernetică prezintă de asemenea riscuri, ca şi tensiunile politice profunde din momentul actual.

Redresarea este reală, dar la fel este şi fragilitatea economică şi politică, scrie editorialistul FT.

FMI estimează că 60% din majorarea estimărilor sale pentru următorii cinci ani vin au legătură cu creşterea productivităţii, fiind prin urmare sustenabile. Însă fondul estimează că economiile avansate nu vor mai putea într-un final să-şi menţină ratele ridicate de creştere fără un avans al inflaţiei.

Potrivit Wall Street Journal, pentru strategi şi pieţe, o întrebare importantă este ce se întâmplă cu creşterea potenţială. Rata de creştere a economiei mondiale va atinge 3,9% în 2018, potrivit estimărilor FMI, iar vestea bună este că fondul crede că numai 40% din creşterea peste aşteptări înregistrată de economiile avansate în 2016 şi 2017 faţă de estimările lansate de acesta în 2016 are legătură cu o creştere ciclică a cererii, restul datorându-se unei creşteri potenţiale mai mari.

Aceasta înseamnă că expansiunea este mai sustenabilă.

FMI estimează că creşterea potenţială a avansat cu 0,4% în perioada 2011-2017 pentru 10 mari economii avansate. Deşi aceasta este o veste bună, investiţiile viitoare sunt cele care vor conta în ultimă instanţă.