Conferinţa ZF IMM ’18. Ministrul IMM-urilor: Antreprenori, veniţi şi luaţi banii de la Start-Up Nation. Aproximativ 1.500 de proiecte din programul Start-Up Nation au primit deja finanţare, iar restul antreprenorilor sunt aşteptaţi să depună cerererile pentru a primi banii

Autori: Cristina Bellu , Simona Tatu , Mădălina Dediu Panaete 20.04.2018

Anul 2018 va fi anul în care se vor realiza investiţii pentru că măsurile fiscale din programele de guvernare au luat sfâr­şit, spune Ştefan-Radu Oprea, ministrul pentru mediul de afaceri, comerţ şi antreprenoriat.

„Până în prezent 1.500 de proiecte au fost plătite integral în cadrul Start-Up Nation. Toţi cei aproximativ 7.000 de beneficiari rămaşi trebuie să depună cererea de plată pentru că banii îi aşteaptă. Cei 200.000 de lei pentru fiecare proiect există“, a declarat ministrul în cadrul conferinţei ZF IMM’18, eveniment organizat de Ziarul Financiar şi susţinut de CEC Bank, Coface, EximBank şi SAP.

Programul Start-Up Nation este cel mai important program de sprijin al antreprenoria­tului, beneficiind de o finanţare de 93,7 milioane de euro. Astfel, băncile au început deja să ofere finanţare pentru antreprenorii acceptaţi pentru finanţare în programul Start-Up Nation. Prin intermediul acestuia, 8.400 de firme trebuie să primească granturi de 44.000 de euro fiecare.

„În ceea ce priveşte programul Start-Up Nation, am avut un total de 2.051 de conturi deschise, 1.213 credite aprobate şi un număr de 52 de proiecte implementate“, a spus Doina Topală, director al direcţiei IMM din cadrul CEC Bank, una dintre cele mai importante bănci din România.

Florin Jianu, preşedinte al Consiliului Naţio­nal pentru Întreprinderile Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) şi iniţiatorul Start-Up Nation, a spus în cadrul conferinţei că a doua ediţie a programului ar trebui să fie imple­men­tată mai repede pentru ca antreprenorii să înceapă investiţiile. Pe de altă parte, Eugen Anicescu, country manager al companiei de con­sultanţă Coface România, a observat că cele mai solide businessuri continuă să fie cele înfiinţate înainte de anul 2000.

„Evoluţia mediului de business arată că 20% din companiile româneşti au fost înfiinţate în perioada 1990-2000, 35% în perioada 2000-2010, iar 45% dintre companiile care activează astăzi sunt înfiinţate în ultimii zece ani. Com­pa­ni­ile din prima categorie sunt cele mai solide, cu o capitalizare de 40% şi 60% fonduri atrase“, a spus managerul. În plus, Gergely Kezdy, chan­nel head în cadrul producătorului de so­luţii soft­ware de business SAP, crede că cea mai mare ame­­ninţare pentru dezvoltarea IMM-urilor este lip­­sa finanţării, iar maniera în care pro­gramul de fi­­­nanţare este creat de guvern este im­por­tant pentru creşterea companiilor mici şi mijlocii.