Ministerul Turismului: Prin industria de agrement vrem să distribuim turismul şi în zonele mai puţin circulate şi să prelungim perioada turistică a României în toate cele 365 de zile din an

Autor: Alexandra Cepăreanu 20.04.2018

Până acum turismul a fost focusat doar pe anumiţi centri turistici, iar în prezent, principala  prioritate a Ministerului Trusimului este să polarizeze şi să distribuie turismul şi în zonele mai puţin circulate din punct de vedere turistic, a spus Roxana Niculescu, consilier Ministerul Turismului, în cadrul conferinţei „Investiţia în Agrement: Dezvoltare şi Profit”.

„Avem potential în mult mai multe zone, iar prin industria de agrement urmărim să canalizăm tursimul şi spre alte zone şi să prelungim perioada turistică în aşa fel încăt România să aibă turişti în toate cele 365 de zile din an.”

Ministerul Turismului a adoptat în august 2017 Master planul de investiţii, după care s-au depus 148 de proiecte, iar pe baza studiilor de prefezabilitate aceste proiecte au primit acordul.

 Termenul limită de depunere al planului de investiţie de anul acesta este 31 decembrie 2018, iar după depunerea documentaţiilor se va stabili cuantumul de finanţare ale acestor proiecte.

Proiectele care sunt înaintate de către staţiunile turistice de interes national beneficiază de o cotă de finanţare de 90%. Pentru proiectele din staţiunile de interes local Ministerul Turismului cotizează cu 85%, iar în celelalte statiuni cota este de 70%.

„Tot în ajutorul investitorilor, în decembrie anul trecut a fost elaborată o ordonanţă de urgenţă prin care, la iniţiativa Ministerului Turismului, IMM-urile şi investitorii privaţi pot accesa credite în valoare de 1.250.000 de lei, iar garantarea statului pentru aceste credite este de 80%”.

Roxana  Niculescu a adăugat că industria turismului din România este pe un trend bun, dar turiştii care vin de la an la an au nevoie de experienţe noi.