Acţionarii IFN-urilor, principalii actori ai injecţiilor de capital din piaţa financiară în trimestrul I 2018. Sumele vărsate de investitorii străini s-au ridicat la peste 21 de milioane de euro

Autor: Anelis Baciu 23.04.2018

Acţionarii străini ai instituţiilor fi­nan­ciare nebancare (IFN) din piaţa lo­cală au fost în primul trimestru al acestui an principalii actori implicaţi în majorări de capital, în total în pri­me­le trei luni din acest an fiind vărsa­te la capitalul subsidiarelor locale apro­ximativ 21,1 mil. euro, adică 76% din totalul injecţiilor de capital din piaţa financiară. Spre compraţie, în aceeaşi perioadă a anului trecut doar un IFN figura la Registrul Comer­ţului cu o injecţie de capital de 300.000 de euro.

Intensificarea acţiunilor de majo­rare de capital în piaţa IFN-urilor din ultimele luni a fost determi­nată de înăsprirea reglementărilor BNR în ceea ce priveşte cerinţele de capital la nivelul instituţiilor finan­cia­re non-bancare. BNR a decis să impună re­guli mai stricte în ceea ce priveşte fon­durile proprii începând cu octom­brie 2017, după ce creditele acor­date de aceste societăţi au început să ia avânt considerabil.

În timp ce numărul IFN-urilor care şi-au majorat capitalul a ajuns la nouă la finalul primului trimestru al acestui an, în sectorul bancar doar un singur jucător, respectiv Libra Inter­net Bank, şi-a majorat capitalul cu 6,5 milioane de euro, în timp ce în sectorul asigurărilor niciun jucător nu figurează cu o injecţie de capital la începutul acestui an.