Emmanuel Macron îi va cere lui Donald Trump să nu retragă SUA din acordul nuclear cu Iranul

Autori: Teodora Marinescu , Mediafax 23.04.2018

Macron susţine că acordul nu este unul perfect, însă nu există o opţiune mai bună.

Marile puteri din grupul P5+1 (China, Franţa, Rusia, Marea Britanie, Statele Unite plus Germania) au semnat în 2015 un acord cu Iranul prin care Teheranul se angajează să limiteze activităţile atomice în schimbul relaxării sancţiunilor internaţionale.

Trump a ameninţat că va retrage Statele Unite din acord dacă puterile europene nu vor schimba "greşelile teribile". Liderul de la Casa Albă a oferit ca ultimatum data de 12 mai, ameninţând cu reluarea sancţiunilor.

Macron a declarat că Statele Unite "au un rol puternic în păstrarea păcii în diferite regiunii ale lumii, în special în Orientul Mijlociu". Preşedintele francez, în vârstă de 40 de ani, susţine că are o relaţie foarte bună cu omologul său american.

Ambii lideri şi-au luat angajamentul de a lupta contra terorismului, în special în Siria, a mai adăugat acesta, menţionând că se opune deciziei lui Trump de a retrage trupele americane din regiune.

Preşedintele francez a mai declarat că Siria trebuie să fie reconstruită după război. Acesta va mai discuta cu Donald Trump şi despre ameninţările privind impunerea unor tarife la importurile de aluminiu şi oţel din Europa.

"Nu poţi porni un război comercial cu aliaţii", susţine Emmanuel Macron.

Macron va ajunge în SUA luni. El şi soţia sa, Brigitte Macron, vor lua cina împreună cu preşedintele american şi prima doamnă la Mount Vernon, unde se află locuinţa primului preşedinte american, George Washington.

Marţi vor avea loc mai multe întâlniri la Casa Albă, înaintea unei cine de stat, iar miercuri Macron va vorbi în cadrul unei sesiuni comune ţinute la Congres.