Primele cabinete medicale pentru elevi construite în mediu rural din Bistriţa-Năsăud au lacătul pe uşă de mai bine de un an, deoarece Ministerul Sănătăţii nu a deblocat posturile de medici şi asistenţi

Autor: Raluca Lazaroi 24.04.2018

Primăria Prundu-Bârgăului este prima din judeţul Bistriţa-Năsăud care a încercat să înfiinţeze cabinete de medicină şcolară pentru cei peste 1.400 de elevi pe care îi are comuna. Deşi cabinetele sunt gata de mai bine de un an, dotate şi utilate, acestea stau închise de luni de zile deoarece Ministerul Sănătăţii nu a deblocat două posturi de medici şi două de asistent medical, necesare cabinetelo.

“Cabinetele medicale sunt funcţionale din punctul nostru de vedere. Clădirea este amenajată conform stas-lui, avem toată aparatura necesară, dar problema este că nu avem medici. Aşteptăm ca cei de la Ministerul Sănătăţii să ne aprobe salariile pentru medicii care urmează să lucreze acolo. Este vorba de doi medici şi două asistente. Noi îi vom angaja, dar banii îi vom primi de la Ministerul Sănătăţii. Aşteptăm de mai bine de un an de zile să îi bugeteze”, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, primarul comunei Prundu Bârgăului, Doru Crişan.

Anul trecut Primăria Prundu Bârgăului a investit peste 100 de mii de lei în cele două cabinete medicale şcolare - unul pentru medicina generală şi altul pentru stomatologie, şi, atât reprezentanţii Primăriei, cât şi cei ai autorităţilor judeţene au făcut numeroase solicitări pentru angajarea personalului, însă nu au primit niciun răspuns de la Ministerul Sănătăţii.

“Am făcut numeroase solicitări, dar nu avem încă un răspuns. Anul trecut ni s-a spus că este posibil să fie deblocate posturile după rectificarea bugetară, dar nu s-a rezolvat problema. Am făcut noi solicitări, s-a implicat şi Instituţia Prefectului în această problemă. Aşteptăm încă un răspuns”, a spus directorul Direcţiei de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud, dr. Anca Andriţoiu.

În judeţul Bistriţa-Năsăud, doar un elev din patru are acces la servicii de medicină şcolară, în judeţ funcţionând 11 cabinete medicale şcolare generale şi şase de medicină dentară, toate în mediul urban.