Chinezii cumpără Cipru bucată cu bucată: Investiţii de sute de milioane de dolari în porturi, aeroporturi, hoteluri şi energie regenerabilă

Autor: Alex Ciutacu 24.04.2018

În hotelul Hilton Park din Nicosia, Cipru, s-au adunat săptămâna asta peste 100 de proprietari chinezi de business-uri, avocaţi, contabili şi partenerii lor de afaceri, pentru a marca venire Noului An Chinezesc.

Însă acest eveniment nu a marcat doar venirea Anului Câinelui, ci o întărire a parteneriatului dintre cele două naţiuni.

China este o putere mondială în continuă extindere, cu 1,4 miliarde de locuitori, în timp ce Cipru este o insulă cu 1,2 milioane de locuitori, care poate fi considerat destinaţie strategică de business, încât fiscalitatea abordează o politică „fără prea multe întrebări”. Astfel, mediul de business din Cipru reprezintă oportunitatea potrivită pentru China care doreşte să îşi extindă amprenta în interiorul Uniunii Europene, potrivit Bloomberg.

 „Avem investiţii în toate sectoarele din economie”, a spus Christodoulos Angastiniotis, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie din Cipru, înainte de a se aşeza la masă cu partenerii chinezi. Acesta a spus că „vin o serie de finanţări interesante” din China, atrase de „un sistem fiscal atractiv”.

În timp ce preşedintele Donald Trump impune bariere în privinţa legăturilor comerciale cu China, Cipru îşi deschide porţile. Poziţia oferită de ţara mediteraneană a atras apetitul de achiziţii al chinezilor.

China deţine deja bucăţi mici din Europa, începând cu porturi în Spania, Grecia şi Belgia, un aeroport în Germania şi participaţii în jucătorii petrolieri de la Marea Nordului, cât şi cluburi de fotbal în Marea Britanie şi Italia.

Guvernele lumii nu ştiu cum să privească încă valul de investiţii dinspre Beijing, iar multe state nu îşi permit să refuze tichetele de investiţii, cu atât mai puţin Cipru, care are un PIB per capita de 27.000 de dolari, la jumătate faţă de Germania.

Banii chinezilor sunt peste tot în Cipru, de la imobiliare, transport, servicii financiare, turism şi energie regenerabilă.

În cadrul evenimentului din Nicosia, ambasadorul chinez Huang Xingyuan a vorbit despre „un potenţial imens” oferit de iniţiativa Chinei de a dubla comerţul bilateral până la 1 miliard de dolari – sau 5% din PIB-ul Ciprului.

Lawrence Ho, miliardarul care deţine Melco Resorts & Entertainment, a vizitat Cipru în luna Ianuarie pentru a-şi prezenta planurile de a crea cel mai mare resort cu casino din Europa, într-un proiect de 670 de milioane de dolari. De asemenea, grupul JimChang Global investeşte 120 de milioane de dolari într-un hotel de cinci stele în apropiere de Ayia Napa.

În Larnaca, unde se află principalul aeroport al ţării, compania de stat din China, Communications Construction Group este pe lista scurtă în cadrul negocierilor pentru a prelua portul şi activele adiacente ale marinei. De asemenea, vor fi introduse curse directe cu avionul spre Beijing, după ce liniile aeriene cipriote – Cobalt Air – au primit o injecţie de capital de la chinezii de la Aviation Industry Corp.