Preţul petrolului atinge un nou record, de 75 de dolari barilul, cel mai ridicat preţ din ultimii aproape 4 ani

Autor: Bianca Ciocotisan 24.04.2018

Preţul petrolului a atins marţi 75 de dolari, cel mai înalt nivel din noiembrie 2014, pe fondul temerilor legate de perspectiva unor sancţiuni noi asupra Iranului, relatează BBC.

Statele Unite vor decide până pe 12 mai dacă vor renunţa la o înţelegere nucleară cu Iranul şi dacă vor impune sancţiuni.

Preţurile petrolului au crescut de când cele 14 naţiuni din cadrul Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), precum şi alţi producători, inclusiv Rusia, au decis să restrângă producţia anul trecut, iar în noiembrie 2014 au fost de acord să extindă aceste reduceri până la sfârşitul anului 2018.

Tamas Varga, reprezentantul brokerului de petrol PVM, a precizat că perspectiva preşedintelui Donald Trump de a scoate SUA din acordul nuclear pe care Iranul l-a semnat cu puterile mondiale în 2015, a fost cel mai important factor al creşterii recente înregistrate de ţiţeiul Brent.

Preşedintele american a declarat că, dacă aliaţii europeni nu vor remedia ceea ce a numit „deficienţe teribile” în acest acord până la data de 12 mai, el va restabili sancţiunile economice americane asupra Iranului.

Celelalte naţiuni care au semnat acordul - Marea Britanie, Franţa, Germania, Rusia şi China - vor să menţină în vigoare acordul, care a oprit programul nuclear al Iranului în schimbul ridicării majorităţii sancţiunilor internaţionale.

Potrivit BBC, restabilirea sancţiunilor economice americane asupra Iranului ar însemna o lovitură gravă dată pactului, iar noi sancţiuni împotriva Teheranului ar putea împinge preţurile petrolului cu până la 5 dolari pe baril.

Board-urile companiilor de producţie din ţările OPEC au redus stocurile, dar aceste reduceri au fost parţial compensate de o creştere a producţiei de petrol din SUA.

Cotaţia ţiţeiului Brent a crescut cu 14 cenţi, până la 74,9 dolari, în timp ce ţiţeiul american a crescut cu 51 de cenţi, la 69,15 de dolari, înregistrând cel mai mare preţ din 28 noiembrie 2014.