Turcia: povara grea a creditelor companiilor stârneşte îngrijorare. „Datoriile firmelor reprezintă 70% din PIB“

Autor: Catalina Apostoiu 25.04.2018

Ani la rând, creşterea economiei Turciei a fost alimentată de credite internaţionale ieftine. Companiile turceşti au contractat credite masive în dolari sau euro. Acum însă, odată cu deprecierea monedei locale, costul rambursării acestor credite creşte puternic, scrie Financial Times.

Volatilitatea lirei alimentează temeri mai ample privitoare la soliditatea economiei locale, temeri care l-au determinat pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan să decidă organizarea de alegeri anticipate pentru luna iunie, spun analiştii.

„Datoriile companiilor reprezintă acum aproximativ 70% din PIB“, potrivit lui Ugras Ulku, din cadrul Institute of International Finance. „Peste jumătate din acest nivel este reprezentat de credite în valută. Astfel, de câte ori lira se depreciază, aceasta erodează profiturile sau distorsionează bilanţurile.“

Ulku avertizează că situaţia s-ar putea deteriora şi mai mult dacă depre­cierea lirei, de aproximativ 7% în raport cu dolarul în acest an, va continua.

Turcia a fost economia cu cel mai rapid ritm de creştere din rândul eco­nomiilor G20 anul trecut, însă An­kara se confruntă cu avertizări din ce în ce mai vocale din partea investitorilor şi eco­­­nomiştilor potrivit cărora creş­terea este dezechilibrată. Cererea in­ternă so­li­­dă fără o creştere paralelă a expor­­tu­ri­lor a creat un deficit de cont curent ridicat.

Pentru acoperirea acestuia, Turcia are nevoie de finanţare externă. Temerile privitoare la climatul politic stau în calea investiţiilor străine directe pe termen lung, Turcia bazându-se în schimb pe intrări de „hot money“ pe termen scurt care se pot opri oricând.

Rezervele valutare ale  băncii cen­tra­le a ţării se situează sub 90 miliarde de dolari, acoperind numai jumă­­tate din titlurile care ajung la sca­denţă.

Aceşti factori apasă puternic asupra lirei, a cărei valoare a înregistrat mai mult de o înjumătăţire în raport cu dolarul în ultimii 5 ani.

Unii analişti sunt în continuare optimişti, susţinând că sectorul corporate şi cel bancar ale Turciei sunt solide. Alţii, în schimb, cred că econo­mia suferă de o problemă funda­­mentală.

„Fiecare guvern vrea o creştere mai ri­dicată, dar rata economisirii nu este destul de ridicată pentru a o susţine. Astfel, economia se bazează pe capital străin. Realitatea este că economia turcă trece din criză în criză“, declară Bulent Gultekin, profesor de finanţe la University of Pennsylvania.