Miliardari din Bitcoin: Omul din spatele Binance, cel mai mare exchange de criptomonede din lume, este dat în judecată de un fond de investiţii

Autor: Alex Ciutacu 25.04.2018

O unitate a fondului de investiţii Sequoia Capital l-a dat în judecată pe Zhao Changpeng, fondatorul celui mai mare exchange de criptomonede din lume, potrivit Bloomberg.

Disputa legală a fost iniţiată în urma unui acord de finanţare care nu a fost finalizat, potrivit cererii depus în tribunal. Aceasta arată că Zhao a avut o serie de interacţiuni cu nume mari din rândul managerilor de fonduri de capital, care au evaluat în diferite moduri Binance, un exchange care a fost lansat în urmă cu doar nouă luni.

Evoluţia aproape meteorică reprezintă una dintre cele mai mari creşteri la nivel de business din industria mondelor digitale, şi l-a adus pe Zhao până pe coperta revistei Forbes. Acesta a ajuns la o avere de peste 2 miliarde de dolari în mai puţin de un an.

În plus, Binance este urmărit îndeaproape de organele de reglementare care nu sunt satisfăcute cu nivelul de securitate oferit de platformele de exchange.

Zhao şi Sequoia au început în luna august negocierile pentru investiţie. Deal-ul i-ar fi oferit fondului de investiţii o participaţie de 11% şi ar fi evaluat exchange-ul la aproximativ 80 de milioane de dolari.

Negocierile au durat câteva luni, o perioadă în care preţurile şi volumele de tranzacţionare au atins niveluri record. Însă la mijlocul lunii decembrie, când bitcoin s-a apropiat de o valoare record de 20.000 de dolari, negocierile au picat.

În data de 14 decembrie, echipa lui Zhao a discutat cu fondul de investiţii şi a transmis conducerii acestuia că acţionari Binance sunt nemulţumiţi de evaluarea făcută. În aceeaşi perioadă, Zhao a fost contactat de fondul de investiţii IDG Capital, care se ofereau să injecteze capital în două runde de finanţare, ceea ce ar fi generat evaluări mult mai mari, de 400 de milioane de dolari, respectiv 1 miliard de dolari.

Unul dintre motivele pentru care Zhao ar putea pierde procesul este acela că a violat termenii de exclusivitate din negocierile cu Sequoia, discutând cu IDG Capital.

Zhao consideră că Binance are o valuare de cel puţin 3 miliarde de dolari, după ce a înregistrat venituri de 200 de milioane de dolari în al doilea trimestru de existenţă.

Binance a intermediat un volum de tranzacţii de 3,8 miliarde de doalri în ultimele 24 de ore, potrivit coinmarketcap.com.