România are o primă reacţie la intenţia UE de a reduce fondurile structurale pentru estul Europei

Autor: Iulian Anghel 30.04.2018

Ministrul Finanţelor a reiterat poziţia României pentru menţinerea unor condiţii de concurenţă echitabilă între statele participante şi neparticipante ale Uniunii Bancare şi tratament egal pentru toate entităţile care funcţionează pe Piaţa Unică. Totodată discuţiile s-au concentrat pe explorarea posibilităţilor de a stimula convergenţa în cadrul zonei euro şi la nivelul statelor membre non-euro.

Domnul Eugen Teodorovici a subliniat importanţa asigurării resurselor financiare care să sprijine convergenţa în noul Cadru Financiar Multianual al UE post 2020, precum şi sprijinul pentru operaţionalizarea unei facilităţi dedicată acesteia, care ar fi utilă în vederea sprijinirii rezilienţei economice şi a procesului de adoptare a monedei euro de către statele membre non-euro

Declaraţia de mai sus este publicată pe site-ul Ministerului român de Finanţe, în urma participării, săptămâna trecută a ministrului de finanţe Eugen Teodorovici la reuniunea informală a Consiliului Afaceri Economice şi Financiare al Uniunii Europene (ECOFIN), desfăşurată la Sofia. Declaraţia transmite însă printre rânduri o nemulţumire majoră: România nu este de acord cu diminuarea fondurilor sale structurale, începând cu exerciţiul financiar 2020 – 2027, aşa cum va propune Comisia Europeană în prima decadă a lunii mai. Reducerea fondurilor ar fi o lovitură, dar evoluţia lucrurilor depinde de puterea de constrângere a ţărilor din Est.