Fermierii români riscă să piardă 20% din producţia de porumb şi floarea-soarelui, după ce Comisia Europeană a interzis insecticidul care omoară albinele

Autor: Roana Rotaru 03.05.2018

♦ „În Italia, de 3-4 ani au fost interzise. Neonicotinoidele sunt clar responabile de moartea albinelor, iar dacă vrem să protejăm acest sector, care indirect ne ajută şi pe noi prin polenizare, nu putem să continuăm aşa. Trebuie găsite alte soluţii.”



Fermierii români riscă să piardă în jur de 20% din producţia de porumb şi floarea-soarelui ca ur­ma­re a deciziei Comisiei Euro­pe­ne (CE) de a interzice folo­sirea pesticidelor neonicotinoide la culturile de câmp până la sfârşitul anului 2018, potrivit specialiştilor din piaţă.

Decizia luată de CE la sfârşitul săptămânii trecute, pe 27 aprilie, vine în urma unui studiu realizat de reprezentanţii Autorităţii Europeane pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA), care susţin că neonicotinoidele reprezintă o ameninţare pentru populaţia de albine. Albinele sunt esenţiale pentru polenizare, proces fără de care mai multe specii de plante nu s-ar putea reproduce, potrivit EFSA.