Coface: Peste o treime din companiile de comerţ au fost afectate de scăderea veniturilor în 2016, iar 49% au risc de insolvenţă peste medie şi mare

Autor: Roxana Rosu 03.05.2018

Peste o treime din companiile de comerţ cu ridicata nespecializat de alimente, băuturi şi tutun au înregistrat o scădere a veniturilor, iar 49% un risc de insolvenţă peste medie şi mare, în condiţiile în care durata medie de plată a datoriilor pe termen scurt a fost în creştere, la 76 de zile, potrivit unui studiu realizat de Coface în baza datelor financiare din 2016.

Astfel, 42% dintre firmele din sector au avut o scădere a rezultatului net, în condiţiile în care aproape o treime (29%) nu obţin profit din activitatea de bază. În acelaşi timp, 40% dintre companiile din sector au un risc de insolvenţă peste medie şi 9% un risc mare.

Studiul arată şi că durata medie de plată a datoriilor pe termen scurt a fost de 76 de zile, în uşoară creştere faţă de anul anterior, respectiv 74 de zile, în timp ce durata medie de colectare a creanţelor în sectorul analizat s-a redus la 33 de zile în 2016, faţă de 67 de zile, în 2014.

În concluzie, autonomia financiară a companiilor din acest sector este dependentă de încasarea creanţelor, cu atât mai mult cu cât ciclul de conversie a banilor rămâne negativ, cu un nivel de -9 zile în 2016. Valoarea negativă este dată de o durată de rotaţie a stocurilor mică, în comparaţie cu alte sectoare şi de o durată medie de încasare a creanţelor în scădere, ceea ce confirmă apelul la creditul comercial primit din partea furnizorilor.

„Orizontul de finanţare rămâne cu precădere unul pe termen scurt, 85% din total datorii fiind  curente, procentaj în creştere, în condiţiile în care peste jumătate dintre jucătorii din piaţă au un grad de îndatorare ce depăşeşte 80%. Mai mult, 54% din companiile din acest sector îşi plătesc datoriile mai târziu decât le-ar permite ciclul operaţional, ceea ce crează premisele unui dezechilibru financiar”, a declarat Nicoleta Mărunţelu, Senior Financial Analyst, Coface România.