Tranzacţie pe piaţa de leasing: Grupul Financiar Banca Transilvania vinde divizia de leasing operaţional către firma de rent-a-car Autonom

Autor: Roxana Rosu 07.05.2018

Grupul Financiar Banca Transilvania a semnat un acord de vânzare a BT Operational Leasing (BTOL) către compania de rent-a-car Autonom, în urma acestei tranzacţii  BT ieşind dintr-un domeniu care reprezintă o nişă secundară pentru businessul său, iar Autonom ajunge la 500 de angajaţi, circa 5.000 de clienţi corporate şi un parc auto de peste 8.000 de autovehicule. 

Pe de altă parte, Banca Transilvania şi Autonom vor pune bazele unui parteneriat prin care clienţii băncii vor avea acces la un pachet extins de servicii de mobilitate, care cuprinde leasing operaţional, management de flote, asistenţă rutieră, închirieri auto şi închirieri auto cu şofer.

„Ne bucurăm că am reuşit să creştem businessul într-o nişă dificilă, leasingul operaţional. BT Operational Leasing a devenit unul dintre principalii jucători ai pieţei locale de leasing operaţional şi administrare a flotelor auto. Avem încredere că businessul se va dezvolta şi mai bine datorită competenţelor companiei Autonom”, a declarat Ömer Tetik, Director General, Banca Transilvania.

Tranzacţia, a cărei finalizare tranzacţiei este estimată pentru anul acesta, după primirea aprobării Consiliului Concurenţei, a fost intermediată de BT Capital Partners, divizia de investment banking a Grupului Financiar Banca Transilvania şi membru exclusiv în România al Oaklins şi de Wolf Theiss de partea BT Investment, respectiv de RTPR Allen & Overy de partea Autonom.

„Această tranzacţie arată că se pot construi afaceri locale sustenabile. Suntem onoraţi să avem acest parteneriat cu cel mai important grup financiar românesc, Grupul Banca Transilvania. Vom munci cu pasiune în continuare pentru a oferi servicii inovatoare şi de încredere clienţilor noştri locali şi internaţionali”, a completat Dan Ştefan, Managing Partner, Autonom.

BT Operational Leasing a fost fondată în anul 2001, iar în 2006 a devenit parte a Grupului Financiar Banca Transilvania, dupa ce BT Investments a achiziţionat 51% din capitalul social al companiei. În 2012 şi 2013 Grupul BT şi-a majorat la 95% participaţia la BT Operational Leasing şi a început dezvoltarea sustenabilă a companiei. Compania a înregistrat o creştere de 7 ori a flotei în ultimii 6 ani, ajungând în 2017 la peste 3.000 maşini administrate şi o cifră de afaceri de peste 15 milioane de euro.

Autonom este liderul pieţei de închirieri auto din România. Înfiinţată în anul 2006, a dezvoltat singura reţea de mobilitate din România, cu servicii de închirieri de maşini, leasing operaţional, transferuri cu şofer, fleet management, în cadrul unei reţele naţionale unice: 45 de agenţii în 35 de oraşe din România, Ungaria şi Serbia. Cifra de afaceri a Grupului Autonom a fost de 27 milioane de euro în 2017.

RTPR Allen & Overy a oferit consultanţă juridică Autonom Services cu privire la achiziţia BT Operational Leasing. Echipa RTPR Allen & Overy care a asistat Autonom Services în această tranzacţie a fost coordonată de Costin Tărăcilă (Managing Partner), asistat de către Alina Stăvaru (Counsel). Din echipă au mai făcut parte Roxana Ionescu (Counsel), Diana Dimitriu (Associate), Evelin Grigore (Associate), Mona Banu (Associate), Vlad Stamatescu (Associate), Petru Ursache (Associate), Cristi Porojanu (Associate), Cezara Popescu (Junior Associate) şi Laura Mavrodin (Junior Associate).

”Estimăm că aceasta va fi cea mai mare tranzacţie din sectorul de leasing operaţional din România din acest an. Suntem onoraţi că am fost alături de Autonom Services în această tranzacţie şi le dorim succes pe mai departe în dezvoltarea afacerii. Calitatea echipei noastre de M&A este încă o dată evidenţiată cu această nouă tranzacţie, iar acest fapt este dovedit de numărul de tranzacţii de anvergură la care echipa noastră a lucrat în ultimii ani: 45 de tranzacţii în ultimii 4 ani, de creşterea numărului de tranzacţii de valoare mare : peste 20% din tranzacţiile încheiate depăşesc pragul de 100 de milioane de Euro, de recunoaşterea la nivel local şi internaţional: echipa noastră este clasată pe primul loc în cele trei directoare internaţionale etalon pentru activitatea avocaţilor din lumea întreagă, Legal 500, Chambers şi IFLR1000.”, a declarat Costin Tărăcilă.