Unicredit: Credem că BNR va menţine dobânda de politică monetară la şedinţa de astăzi, la 2,25%

Autor: Roxana Rosu 07.05.2018

BNR va menţine probabil dobânda de politică monetară la nivelul actual, de 2,25%, în condiţiile în care Banca a anunţat deja că vrea vadă dacă prognozele privind inflaţia se vor confirma înainte de a decide noi creşteri ale ratei.

Ratele Robor la 3 şi 6 luni au urcat la 2,54%, respectiv 2,65% săptămâna trecută, depăşirea nivelului ratei de politică monetară fiind probabil un răspuns la aşteptările pieţei cu privire la decizia BNR de astăzi. Potrivit Unicredit, opinia majoritară este că BNR va creşte dobânda cu 0,25 puncte.

”Deşi continuăm să credem că vor avea loc creşteri ale dobânzii de politică monetară, nu credem că Banca Centrală va opera o majorare pe 7 mai, având în vedere că nu s-au schimbat prea multe lucruri faţă de situaţia de la şedinţa BNR din aprilie, când boardul a menţinut nivelul ratei. Dacă estimările noastre se vor confirma, ne aşteptăm la o uşoară reducere a Robor după anunţul BNR, după modelul din luna aprilie”, spun analiştii Unicredit.

În luna aprilie, boardul BNR a surprins prin decizia de a menţine dobânda-cheie la 2,25% - în timp ce majoritatea analiştilor anticipau o nouă majorare - pentru a da mai mult timp pieţei să încorporeze efectul majorărilor din lunile precedente, precum şi pentru a primi confirmarea prognozei de inflaţie. 

În prima şedinţă de politică monetară din 2018, BNR a decis să reia surprinzător ciclul de majorare a dobânzii-cheie după o pauză de un deceniu, rata urcând de la 1,75% până la 2%, iar în februarie dobânda-cheie a fost majorată din nou, până la 2,25%.