Declaraţie neaşteptată: Isărescu spune că nu mai vrea să fie guvernator al BNR din 2019. „Nu mai pot. Am 70 de ani”. Reacţia lui Liviu Dragnea: Vedem până la anul. De ce nu ar rămâne?

Ziarul Financiar 07.05.2018

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat luni, referitor la anunţul guvernatorului BNR Mugur Isărescu privind retragerea din fruntea Băncii Naţionale a României din 2019, că poate totuşi se va răzgândi şi că va avea susţinerea sa, aşa cum a fost şi în trecut.

"Vedem până la anul. De ce nu ar rămâne? I-am şi spus-o (n.r.: că îl va susţine pe Mugur Isărescu) ca şi în anii precedenti, şi atunci când a fost atacat violent. Nu am de ce să îmi schimb opinia", a declarat Liviu Dragnea.

După aproape 29 de ani în fruntea BNR, Mugur Isărescu a spus luni că nu ştie dacă din 2019 va mai ocupa funcţia de guvernator. „Nu mai pot. Am 70 de ani”, a spus Isărescu. La insistenţele jurnaliştilor el s-a eschivat să mai continue pe această temă. Senzaţia jurnaliştilor a fost că a fost doar o declaraţie de tatonare a terenului şi de obţinere de reacţii. Jurnaliştii au cerut confirmarea deciziei de a nu mai candida pentru un nou mandat în 2019, dar Mugur Isărescu nu mai dat curs solicitărilor de a răspunde. 

De asemenea, nu a indicat cine ar putea fi succesor dacă nu va candida. 

Cât priveşte întâlnirea din biroul său de săptămâna trecută, dintre Mugur Isărescu şi Viorica Dăncilă, Liviu Dragnea a afirmat că au preferat această formulă ca să nu se vadă doi câte doi şi că ştia atunci de decizia care urma să fie luată de BNR privind majorarea dobânzii-cheie.

"Ne-au şi spus (n.r. BNR) că era decizia luată a si explicat de ce e luată decizia, a şi spus că se va interpreta că cu toate că a fost intalnirea se va lua decizia", a mai spus Dragnea.

Banca Naţională a României (BNR) a decis luni majorarea dobânzii-cheie de politică monetară, de la 2,25% la 2,5%, majorarea facilităţii de depzit acordată băncilor comerciale, de la 1,25% la 1,5%, şi majorarea facilităţii de creditare de la 3,25% la 3,5%.

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a explicat luni că între banca centrală şi Parlament sau Guvern nu are loc un conflict, dar este dificil de armonizat ceea ce vrea populaţia cu cât poate da economia.

„Parlamentul a creat o instituţie independentă (n.n.- BNR) care vine şi spune cât poate economia. Ei spun ce vrea votul popular, noi spunem cât poate economia - trebuie să ne întâlnim undeva”, a declarat guvernatorul Mugur Isărescu în cadrul unui briefing de presă după şedinţa de politică monetară.

„Modelul nostru evaluează excesul sau surplusul de cerere, respectiv consumul care nu e susţinut de producţie. Comisia Naţională de Prognoză a estimat că acest excedent este mai redus, noi am venit cu varianta noastră. Dar te uiţi la balanţa contului curent şi constaţi cu cât importurile au depăşit exporturile, şi atunci nu mai poţi să minţi, e ca şi cerneala pe hârtia de turnesol. Atunci e cam târziu”, a spus guvernatorul, referindu-se la divergenţele privind structurarea bugetului.

„Dânşii spun, din sondaje, ce vrea votul popular, noi arătăm, cu cifre, cât poate da economia”, a mai precizat Mugur Isărescu.