Argentina este în pragul unei noi crize financiare

Autor: Catalina Apostoiu 10.05.2018

Argentinienii sunt şocaţi de decizia de a se recurge din nou la ajutorul Fondului Monetar Internaţional.

Argentina a apelat la Fondul Monetar Internaţional pentru un pachet de creditare de urgenţă în încercarea de a evita un blocaj financiar şi a pune capăt deprecierii puternice a monedei locale, peso, în raport cu dolarul american, scrie The Guardian.

Surse din guvern au declarat că preşedintele argentinian Mauricio Macri va cere 30 miliarde de dolari de la FMI la dobânzi sub cele de pe piaţă.

Sub presiunea creşterii economice modeste, a preţurilor în urcare din sectorul de retail, a popularităţii în scă­dere şi a recoltei de soia sub aşteptări, pla­nul economic al lui Macri a depins masiv de finanţarea externă, care s-a redus în ultimele luni.

Luna trecută, FMI şi-a redus esti­mările de creştere pentru Argentina pe 2018 de la 2,5% la 2%. În plus, guver­nul nu va avea probabil şanse să-şi atin­gă ţinta de inflaţie de doar 15% pe acest an, FMI-ul anticipând în schimb o rată de 19,2%.

Cu 17 ani în urmă, politicile econo­mice dictate de FMI îngenuncheau Argentina. Cinci ani mai târziu, preşedintele de atunci al ţării, Nestor Kirchner, a întrerupt relaţiile cu FMI, promiţând să nu mai apeleze niciodată la Fond. Recent însă, deprecierea puternică a monedei locale, peso, l-a obligat pe preşedintele actual, Mauricio Macri, să recurgă din nou la ajutorul creditorului internaţional, scrie Financial Times.

Într-un discurs televizat, acesta a declarat că Fondul va ajuta la „evitarea unei crize ca acelea cu care ne-am confruntat în trecut. Ne vom putea întări astfel programul de creştere şi dezvoltare”.

Schimbarea de atitudine este una dramatică pentru fostul om de afaceri de 59 de ani care a venit la putere în decembrie 2015 promiţând să facă din Argentina o „ţară normală”. Într-o ţară unde mulţi se simt traumatizaţi când aud de FMI, este şi un şoc major.

„Când vorbeşti de FMI în Argentina, vorbeşti despre o criză”, spune Carlos Germano, analist politic, care spune că „Fond” a devenit un cuvânt murdar în Argentina.

Mulţi argentinieni asociază cuvântul cu devalorizarea din 2001 şi intrarea în incapacitate de plată a unor datorii de 100 mld. de dolari.

„Pe Wall Street, poate părea o decizie bună, dar aceasta va fi mult mai dificil de vândut din punct de vedere politic”, spune Juan Cruz Diaz, de la Cefeidas Group, o companie de consultanţă.

Argentina de acum este foarte diferită de cea din 2001 însă. În ultimii doi ani şi jumătate, guvernul a înregistrat mari progrese în reclădirea încrederii. Încercările criticilor de a compara evenimentele recente cu ceea ce s-a întâmplat înaintea crizei din 2011 sunt exagerate, spun criticii.

Finanţele şi situaţia politică a ţării s-au schimbat de asemenea. La fel s-a întâmplat şi cu FMI.

Astăzi, Fondul este foarte diferit de cel de acum 20 de aniî, spune Nicolas Dujovne, ministrul argentinian al trezoreriei.

Nu este clar încă ce fel de program va încerca să obţină Argentina. Cu o inflaţie ridicată şi niveluri crescute ale deficitelor de cont curent şi fiscal, ţara nu întruneşte criteriile pentru o aşa-numită linie flexibilă de credit.