Isărescu spune că BNR nu are de gând să sugrume creşterea economică

Autor: Claudia Medrega 10.05.2018

Politica monetară nu mai poate să rămână acomo­dativă, ci trebuie să devină restrictivă, dar BNR nu inten­ţionează să sugrume creşterea economică, ci încearcă să adu­că excesul de cerere în limite rezonabile, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, aducând în discuţie importanţa unui cadru macroeconomic stabil.

„Nu avem de gând să sugrumăm creşterea economică câtuşi de puţin. Vrem să fie mai eficientă, să găsim un mix de politici monetare şi fiscale, iar acest lucru se face prin negocieri, prin discuţii, noi beneficiind de independenţa mandatului nostru. Nu avem de gând să ne ducem cu dobânda în ceruri. Încercăm să aducem excesul de cerere în limite rezonabile“, a declarat guvernatorul BNR.

Isărescu a arătat că în condiţiile în care excesul de cerere este mare, politica monetară nu mai poate să rămână acomodativă, ci trebuie să devină restrictivă. „Noi urmărim să nu avem o majorare mai mare a dobânzilor în viitor“.

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a decis în şedinţa de politică monetară de luni să majoreze din nou dobânda-cheie la 2,5%, după pauza din luna aprilie şi după ce în primele două luni din 2018 au mai fost decise două creşteri.