Studiu nefast pentru criptomonede: Peste 80% din monedele digitale lansate în ultimul an au fost „ţepe”

Autor: Alex Ciutacu 11.05.2018

Patru din cinci ICO-uri (n.red: Initial Coin Offering – procedura prin care o companie strânge capital prin lansarea unei monede digitale) care s-au desfăşurat anul trecut, au fost clasificate drept „ţepe” potrivit unui studiu realizat recent de Satis Group, o firmă de consultanţă din domeniul ICO-urilor, potrivit Bitcoin.com.

ICO-urile au fost cea mai efervescentă parte din lumea criptomonedelor pentru că le permit companiilor să strângă bani pentru diferite scopuri prin lansarea unei monede digitale pe care utilizatorii o pot cumpăra şi pot tranzacţiona atunci când respectiva criptomonedă se listează pe o platformă de exchange.

Conceptul este similar cu cel al IPO-urilor, însă în loc de acţiuni, companiile emit monede, iar unele dintre ele promit că vor răscumpăra monedele după ce produsul promovat ajunge să fie de succes şi valoarea criptomonedei va creşte.

Studiul realizat de Satis Group a fost organizat în şase categorii. În rezultate au fost incluse doar ICO-urile care au strâns o capitalizare de piaţă de minim 50 de milioane de dolari, iar procentul ICO-urilor care s-au dovedit a fi ţepe ar fi fost mai mare dacă cercetătorii s-ar fi uitat şi înspre ICO-urile mai mici.

Potrivit cercetătorilor, 81% dintre ICO-uri au fost ţepe, 6% au eşuat, 5% au dispărut, iar 8% au ajuns în etapa de listare pe o platformă de exchange.

Un studiu realizat de firma Ernst & Young în decembrie 2017 a scos la iveală faptul că doar 10% din fondurile care au fost investite în ICO-uri ce s-au dovedit a fi ţepe şi din cele care au fost afectate atacuri cibernetice, s-au întors spre clienţi.