Ce spune Eurostat. România, peste Polonia, Ungaria şi Cehia la creşterea PIB per capita raportat la puterea de cumpărare în ultimii 10 ani

Ziarul Financiar 14.05.2018

♦ România a crescut cu 34%, Polonia cu 28%, Ungaria cu 11%, Cehia cu 7%. Portugalia şi Grecia au scăzut.



După ce a întrecut Ungaria în 2006 la mărimea economiei, România a avut ani de zile  doar Cehia drept cel mai accesibil concurent în cursa europeană. Acum a ajuns să alerge umăr la umăr nu doar cu Cehia,  cea mai matură economie fostă comunistă din Europa de Est, ci şi cu Grecia şi Portugalia, state membre ale zonei euro.

Ponderea PIB-ului României în PIB-ul cumulat al UE este de 1,2% (2017, date de la Eurostat). La fel este şi cea a Greciei. Ponderile Portugaliei şi Cehiei sunt de 1,3%. Însă pentru a măsura forţa unei economii nu este su­ficientă doar calcularea  mărimii acesteia, ci şi a nive­lului de trai, iar aici România se remarcă în mod special.

În ceea ce priveşte PIB per capita exprimat în standardele puterii de cumpărare, România a făcut un salt uriaş în comparaţie cu rezultatele celorlalţi concurenţi în perioada 2007-2016, de 34%, de la 43% din media UE la 58% din media UE. Spre comparaţie, Polonia, cea mai mare economie est-europeană, dar care aleargă în cursa mărimii economiei în altă ligă, a sărit cu 28%, la 68% din media UE. Ungaria a urcat cu 11,6%, la 67% din media UE, iar Cehia cu 7%, la 88% din media UE. Portugalia şi Grecia s-au dus ambele în jos, la 77% din media UE respectiv 68%. Declinul grecesc a început când PIB per capita raportat la standardele puterii de cumpărare ajunsese 96% din media UE, în 2006.