Ultimul test al Coreei de Nord a avut efecte ireversibile asupra reliefului. Descoperirea alarmantă făcută de oamenii de ştiinţă

Ziarul Financiar 26.05.2018

Un test subteran cu o bombă cu hidrogen a zguduit pământul de deasupra atât de violent, încât a schimbat forma unui întreg munte. Analizele radar asupra regiunii au scos la iveală schimbări la nivelul reliefului şi relatează o poveste alarmantă, scrie descopera.ro.

Testul a avut loc în septembrie anul trecut, înregistrând un cutremur cu magnitudinea de 6,3 grade pe scara Richter, potrivit Science Alert.

Recent, având la dispoziţie date mai detaliate, savanţii au descoperit că muntele care acoperă situl exploziei a scăzut în altitudine cu 0,5 metri şi s-a extins cu 3,5 metri.

Noile studii cu privire la impactul evenimentelor seismice asupra reliefului au scos la iveală aspecte îngrijorătoare care au în vedere dorinţa unor state precum Coreea de Nord de a deveni puteri nucleare. Monitorizarea impactului geologic al testelor subterane din spaţiu (precum acesta) a fost un demers puţin folosit, conform echipei internaţionale de cercetători. „Este prima dată când au fost analizate, tridimensional, schimbările reliefului ca urmare a testelor nucleare”, a precizat Teng Wang, de la Nanyang Technological University din Singapore, autorul principal al studiului.

Citiţi continuarea articolului pe descoperă.ro