Dragnea a lansat schema de ajutor de stat cu buget „nelimitat“. „Suma nu este inflexibilă, în măsura în care vor fi depuse mai multe proiecte finanţabile care depăşesc suma de 1 mld. euro, aceasta se va mări“

Autor: Simona Tatu 17.05.2018

♦ Schema de ajutor de stat menită să sprijine investiţiile cu impact major în economie (807/2014) va avea un buget total de 1 mld. euro pe o durată de cinci ani, potrivit lui Liviu Dragnea

♦ Companiile interesate să beneficieze de o finanţare se pot înscrie începând cu luna iunie la sesiunea din acest an, însă data exactă pentru startul sesiunii de finanţare şi calendarul depunerii proiectelor nu au fost anunţate.



„Schema de ajutor de stat 807 are un buget de aproape un miliard de euro pentru următorii patru ani. Sperăm ca până la finalul lunii iunie să fie adoptat cardul legislativ pentru ca apoi firmele să poată depune proiectele“, a spus Eugen Teodorovici, ministrul finanţelor publice, instituţia care are în prezent în subordine gestionarea a trei scheme de ajutor de stat printre care şi schema 807/2014.  

În timp ce ministrul finanţelor publice a spus că bugetul de un miliard este acordat pe o perioadă de patru ani, Liviu Dragnea, preşedintele Camerei De­pu­taţilor, prezent la evenimentul de ieri, a explicat că bugetul este alocat pe durata a cinci ani.  

Mai mult, Liviu Dragnea spune că nu există un buget stabilit pe ani şi că nu există o anumită sumă alocată proiectelor care se vor înscrie pe parcursul anului acesta.

Oraşul din România care îi impresionează pe americani: “Un oraş ca-n basme, parcă desprins din poveştile cu zâne”

Este OFICIAL: Încă un produs a fost SCOS de pe rafturi. Care este motivul

Cum arată cel mai scump Duster construit vreodată. FOTO

„Nu este vorba de un buget pe 2018 sau un buget pentru 2019. Este vorba despre o sumă de un miliard alocată pentru investiţii, care este compusă din credit bugetar, adică cash efectiv şi credit de angajament. În funcţie de cum se depun (proiectele – n. red.) şi cum se aprobă, se poate duce până la anvelopa de un miliard de euro fără nicio problemă. Orice sumă care nu a fost cheltuită anul trecut, nu a fost aruncată, nu s-a evaporat, ea s-a reportat pentru anul 2018”, a spus Liviu Dragnea.

Pe site-ul Ministerului de Finanţe, instituţie care gestionează trei scheme de ajutor (807, 332 şi 537) de stat, se arată că bugetul anual pentru schema 807 este de 638 mil. lei, iar alocarea totală din partea statului, stabilită încă din 2016, este de 4 mld. lei. Peste 75% din această sumă nu a fost cheltuită.

Anul trecut nu a fost utilizat niciun ban pentru proiecte de investiţii cu impact major în economie. În cele două sesiuni derulate până acum, una în 2015 şi a doua în vara anului 2016, statul a acordat ajutoare de stat de 809 milioane de lei pentru 12 proiecte de investiţii care şi-au asumat crearea a peste 4.000 de locuri de muncă.

Începând cu acest an, în cadrul acestei scheme de ajutor de stat se pot înscrie şi companii cu proiecte de investiţii mai mici, sub 5 milioane de lei.

„Schemele de ajutor de stat fac parte dintr-un proiect în valoare de un miliard de euro care se întinde pe o perioadă pe cinci ani. Suma nu este inflexibilă, în măsura în care vor fi depuse mai multe proiecte finanţabile care depăşesc suma de un miliard de euro, aceasta se va mări. Este vorba de două categorii de investiţii, cele până în 5 milioane de euro, care trebuie să îndeplinească anumite condiţii minimale şi investiţii de peste 10 milioane de euro. Unele dintre domeniile de interes sunt producţia, inovarea şi cercetarea”, a mai spus Liviu Dragnea.

Ministerul pentru Antreprenoriat a organizat ieri un eveniment la Palatul Parlamentului pentru „lansarea ediţiei de anul acesta a Schemei de Ajutor de Stat instituite prin  H.G. 807”. La eveniment au participat alături de Dragnea şi Teodorovici şi prim-ministru Viorica Dăncilă şi ministrul pentru antreprenoriat Ştefan Radu Oprea. Mediul de business a fost reprezentat de şefii celor mai mari companii care au beneficiat în ultimii ani de ajutoare de stat în baza HG 807/2014. De această schemă de ajutor de stat au beneficiat companii precum Bosch, Pirelli sau Arctic, ultimele acorduri de finanţare fiind semnate în vara anului 2016.

 

 

Ce spun şefii companiilor care au beneficiat de finanţare prin schema de ajutor 807/2014

 

Antoine Doucerain, general manager,  Automobile Dacia şi Group Renault România

♦ Dacia are clienţi în 44 de ţări, avem 17.000 angajaţi şi 1.500 de furnizori. Am crezut mereu în România încă de la început în anul 1999 şi drept urmare investiţiile noastre în România au ajuns astăzi la 2,8 mld. euro.

♦ Ponderea contribuţiei noastre în PIB este 3%.

♦ În fabrica de la Mioveni la fiecare 54 de secunde se produce o maşină, iar pentru a ajunge la o astfel de performanţă am avut nevoie de investiţii. Avem nevoie de programe care să îmbunătăţească competitivitatea şi care să atragă noi investiţii în România.

 

Murat Buyukerk, CEO, Arctic România

♦ Compania are peste 18.000 de angajaţi în toată lumea şi avem 18 unităţi de producţie în opt ţări. După Turcia, România este a doua cel mai mare business în materie de investiţii.

♦ Arctic a intrat în portofoliul Arcelik Group în 2002 şi la acel moment capacitatea de producţie era de circa 300.000 de unităţi, iar acum după 15-16 ani am atins capacitatea de 3 milioane de unităţi anual. 

 

Mihai Boldijar, general manager Robert Bosch

♦ Istoria Bosch începe în România acum 24 de ani, iar întreg grupul a ajuns anul trecut la o cifră de afaceri de 78 mld. euro şi un număr de angajaţi de 400.000.

♦ În România avem cinci locaţii şi un număr de 6.500 de angajaţi. În România am facut investiţii de peste 400 de milioane de euro şi vom continua să investim. Majoritatea investiţiilor sunt în producţie, cercetare-dezvoltare şi servicii.

 

Cătălin Hideg, preşedinte, Sanimed Internaţional Imprex

♦ Compania Sanimed, înfiinţată în 2003, este o societate cu capital 100% românesc producătoare de colagen şi alte produse din domeniul biotehnologiei. Am reuşit implementarea unor programe europene de finanţare care au avut ca rezultat construcţia şi dezvoltarea unei baze ştiinţifice de cercetare, iar firma noastră este singura companie care a investit într-un institut de cercetare privat.

♦ Până în prezent am dezvoltat şapte proiecte europene şi am atras fonduri europene în valoare de peste 24 de milioane de euro.