Povestea incredibilă a celui mai mare atacant al Turciei, care a jucat cu Hagi la Galatasaray: Pentru a nu fi băgat în închisoare de Erdogan, Hakan Sukur a fugit în America, iar acum face cafea şi strânge cănile dintr-o cafenea din Palo Alto

Ziarul Financiar 19.05.2018

Hakan Sukur, în vârstă de 46 de ani, unul dintre cei mai faimoşi atleţi pe care i-a avut Turcia vreodată, şi totodată unul dintre cei mai buni fotbalişti din lume, un erou al Cupei Mondiale şi un veteran al câtorva ligi şi echipe de top din Europa, a fost exilat de Erdogan afară din ţară şi a ajuns să facă cafea şi clătite într-o cafenea din Palo Alto, California. 

El a părăsit Turcia în 2015, aproape un an înainte de ”lovitura” de teatru care a încercat să îl elimine pe Erdogan, un fost prieten şi aliat politic. Este estimat că aproximativ 250 de oameni au murit în timpul revoltei şi peste 60.000 au fost arestaţi - jurnalişti, academicieni, oponenţi politici etc. Erdogan a obţinut controlul armatei, tribunalelor, mediei şi, mai recent, al Internetului, scire New York TImes. 

Tăriceanu ştie cine îl poate învinge pe Iohannis la prezidenţiale. Propunerea aşteaptă acordul lui Dragnea

Cum s-ar putea debloca Bucureştiul? Soluţia unuia dintre cei mai buni arhitecţi din România

Este oficial: Tinerii români, vor putea circula gratuit cu trenul prin Europa. Cum puteţi obţine permisele de călătorie

Sukur, soţia sa, şi cei trei copii ai săi, deja erau afară din ţară, plecând după ce au simţit cum se deteriora climatul politic. Totuşi, legăturile politice ale lui Sukur, faima şi averea sa l-au facut o ţintă pentru acuzaţiile lui Erdogan. Sukur a avut mandate de arest pe numele său, tatăl său a fost întemniţat pentru aproape un an, iar casele, business-urile şi conturile sale au fost naţionalizate de guvernul lui Erdogan. În timp ce se raporta că Sukur se ascundea în SUA, toamna trecută media turcească a făcut publice imagini care arătau exact unde se află în Palo Alto. 

În toamna lui 2015 el a venit în Palo Alto, unde avea mai mulţi prieteni. El locuieşte aproape de universitatea Stanford, precum şi de huburile de inovaţie şi tehnologie care sunt ”casa” unora dintre cei mai diverşi oameni din lume. El a cumpărat o participaţie din brutăria şi cafeneaua unui prieten, pe care a deschis-o în 2016. 

Prieteni din Turcia i-au spus în secret că s-ar putea întoarce şi primi înapoi tot ce i-a fost luat dacă l-ar susţine public pe Erdogan şi guvernul turc. ”As fi trăit o viaţă destul de bună, probabil aş fi ajuns un ministru dacă jucam jocul cum trebuie. Dar acum vând cafea”, a spus Sukur. ”Întunericul nu o să reziste mereu. Se vor întoarce şi zilele cu lumină”, a spus el glumind, pentru New York Times. 

Sukur rămâne unul dintre cei mai cunoscuţi fotbalişti din Turcia din toate timpurile, cu 51 de goluri înscrise pentru Echipa Naţională. Cel mai cunoscut moment al său a fost când a marcat la 11 secunde după debutul celui de-al treilea meci din Cupa Mondială din 2012, împotriva Coreei de Sud. 

El a jucat la Bursapor, apoi Galatasaray, unde a participat la peste 300 de meciuri. A jucat de asemenea şi pentru Torino, Inter Milan.