Motive pentru care creşterea economiei mondiale accelerează, şi nu încetineşte

Autor: Catalina Apostoiu 21.05.2018

Investitorii şi economiştii au păreri din ce în ce mai divergente cu privire la perspectivele economiei mondiale, scrie Bloomberg.

Traderii se tem că creşterea solidă înregistrată în condiţii de inflaţie scăzută în ultimul an se apropie de sfârşit, generând oscilaţii pe pieţele de acţiuni şi obligaţiuni. Spre deosebire de aceştia, economiştii şi strategii pariază că încetinirea din primul trimestru a fost doar un episod trecător şi că expansiunea îşi va relua în scurt timp ritmul decent.

Pentru cei optimişti există semne de revenire peste tot în lume. SUA îşi întăreşte creşterea pe spatele consumatorilor mai încrezători, iar China se bucură de o creştere surprinzător de robustă a sectorului manufacturier. Japonia îşi percepe rata de contracţie de pe primul trimestru drept o simplă întrerupere a creşterii în condiţiile în care exporturile accelerează. Şi oficialii zonei euro se aşteaptă la un reviriment.

Poate că cel mai important motiv de îngrijorare este posibilitatea ca pieţele agitate să ajungă să tragă în jos economia subminând încrederea consumatorilor şi companiilor. Totuşi, economiştii Bloomberg sunt relaxaţi în faţa posibilităţii ca preţul petrolului să atingă 100 de dolari şi yieldurile obligaţiunilor americane 3%.

Pentru cei care văd jumătatea goală a paharului, situaţia pieţelor emergente oferă motive de îngrijorare. Profesorul Harvard Carmen Reinhart vede aceste pieţe într-o poziţie mai fragilă decât cea în care s-au aflat când au lovit ultimele crize. Băncile centrale din aceste pieţe sunt aşteptate să majoreze dobânzile mai rapid decât au anticipat anterior economiştii.

Numărul magic al majorărilor de dobânzi din SUA este încă dezbătut, preşedintele Fed Dallas Robert Kaplan şi cel al Fed Atlanta Raphael Bostic rămânând la trei majorări în acest an ca scenariu de bază, în timp ce preşedin­tele Fed San Francisco John Williams vede patru. Şefa Fed Cleveland Loretta Mester a declarat pentru Bloomberg că inflaţia lentă şi constantă susţine majorări graduale de dobânzi.

Nu numai pieţele emergente sunt aşteptate să-şi majoreze dobânzile. Riksbank ar putea întrerupe o pauză de şapte ani cu o majorare nu mai târziu de octombrie. Prima majorare a BCE ar putea veni în 2019, „la câteva trimestre“ după ce va pune capăt programului de achiziţii de obligaţiuni, a declarat oficialul BCE Francois Villeroy de Galhau.

Conflictul dintre SUA şi China cu privire la producătorul de echipamente telecom ZTE pare să se atenueze, Trump promiţând susţinere pentru „prea multele locuri de muncă pierdute în China“. Oficialul chinez Liu He a vizitat Wasghingtonul pe fondul apelurilor din ce în ce mai ferme venite din partea companiilor americane cu privire la necesitatea ca preşedintele american să renunţe la tarife înaintea termenului limită, 22 mai.