Pe cine credem, pe preşedintele partidului sau planul de guvernare al PSD? Liviu Dragnea: Nu este nicio decizie în Guvern sau Coaliţie de desfiinţare a Pilonului II. Totuşi, nu este exclusă suspendarea contribuţiilor, dacă analiza va arăta necesitatea

Autori: Gabriel Pecheanu , Mediafax 21.05.2018

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat  luni că nu există nicio decizie în Guvern, partid sau Coaliţie privind desfiinţarea Pilonului II de pensii, aşa cum au apărut informaţii în spaţiul public.

"O guvernare se exercită în baza unui program. Obiectivele asumate sunt: că în urmatoarea perioadă Ministerul Muncii să finalizeze o analiză riguroasă a datelor financiare pentru a se putea prezenta cetăţenilor informaţiile financiare referioare la nivelul de pensie pe care îl va avea un cetătean român pentru pilonul unui şi II. Al doilea este ca cetăţeanul român informat să aibă posibilitatea să opteze unde crede ca e mai bine, la pilonul I sau II, sau ambele. Nu este nici decizie adoptată în guvern, partid, coaliţie să cuprindă, nu s-a discutat, nu se discută şi nu vom adopta o decizie care să ducă la desfiinţarea Pilonului II de pensie.
Rog cu mare respect să nu se rostogolească informaţii mincinoase", a declarat preşedintele PSD Liviu Dragnea.

Preşedintele social democrat spune că nu este exclusă suspendarea contribuţiilor, dacă analiza va arăta necesitatea.

"Când se va face o analiză şi se ajunge la decizia să se creeze o perioada de opţiune pentru ca fiecare cetăţean, plata poate fi sau nu suspendată şi după o discutie cu administratorii fondurilor din pilonul II ca sa nu se încurce calculele, că poate din nu ştiu câte milioane de români poate sunt mai mulţi la pilonul I",a mai spus preşedintele PSD.

Acesta a mai amintit şi de prevederile Codului penal privind dezinformarea şi sancţiunile care se impun atunci când este adusă atingere securităţii naţionale.

Programul legislativ al Guvernului pe 2018 include între altele, ca „prioritate legislativă”, un „proiect de lege privind reglementarea pensiilor obligatorii administrate privat (Pilonul II)”, cu precizarea că în perioada 1 iulie - 31 decembrie contribuţiile aferente acestuia vor fi suspendate. Contribuţiile CAS (respectiv contribuţiile de asigurări sociale aferente pensiei) „sunt încasate integral la buget”, cu „suspendarea contribuţiilor în perioada 1.07 - 31.12.2018”. În prezent, din sumele CAS pentru Pilonul I (sistemul pensiilor administrate de stat) se direcţionează automat 3,7% către Pilonul II.

Preşedintele Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză (CNSP), Ion Ghizdeanu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că textul apărut ca referire la Pilonul II de Pensii nu reprezintă o propunere legislative a CNSP, ci este doar o variantă internă care nu trebuie preluată în programul legislativ.

Ultimele referiri la Pilonil II de pensii au stârnit o serie de controverse, pentru că neoficial s-a spus că acest sistem ori va fi „desfiinţat”, ori ar urma să nu mai primească - de la Pilonul I - contribuţiile stabilite prin lege. Aceste contribuţii au scăzut de la 5,1% în 2017 la 3,7% în 2018, în condiţiile în care pentru 2018 erau prevăzute să crească la 6%. Iată că în noul program legislativ este prevăzută suspendarea acestor contribuţii în perioada 1 iulie - 31 decembrie 2018.