Guvernul bulgar pledează la Moscova pentru proiectul „Bulgarian Stream“, care ar aduce direct gaze ruseşti în Bulgaria

Autor: Catalina Apostoiu 23.05.2018

Preşedintele bulgar Rumen Radev s-a folosit de prima zi a unei vizite oficiale în Moscova pentru a încerca să reînvie planurile privitoare la un gazoduct care ar aduce gaze direct din Rusia pe litoralul bulgar al Mării Negre, după ce planurile respective au fost anulate în 2014, potrivit Euractiv. În acelaşi timp, guvernul bulgar vrea să reînvie proiectul construirii unei noi centrale nucleare. Planurile iniţiale prevedeau cumpărarea unui reactor rusesc.

Radev a fost iniţial primit de premierul rus Dmitri Medvedev, înaintea unei întâlniri cu preşedintele rus Vladimir Putin.  Radev, fost pilot de avioane ruseşti MIG 29, a insistat că în calitate de general al NATO este loial aliaţilor Bulgariei, dar s-a pronunţat în acelaşi timp în favoarea dialogului cu Rusia. Medvedev a spus că Rusia se aşteaptă la o vizită a premierului Boiko Borisov, exprimându-şi speranţa că intensitatea contactelor oficiale ruso-bulgare va creşte.

Premierul rus a subliniat de asemenea necesitatea întăririi cooperării comerciale şi economice dintre cele două ţări „pentru că în ultima vreme comerţul dintre ţările noastre este din păcate în scădere, şi nu în creştere“. Radev a lăudat Rusia pentru statutul de „partener strategic“ în sectorul energiei, evidenţiind în acelaşi timp rolul Moscovei în modernizarea şi întreţinerea facilităţilor bulgare.

Bulgaria speră ca a doua conductă a gazoductului „Turkish Stream“, sub un nume diferit (posibil „Balkan“ sau „Bulgarian Stream“), va ajunge în portul bulgar Varna, în loc de teritoriul european al Turciei.  Într-un interviu acordat cotidianului rusesc Kommersant, Radev declara că cererea bulgară pentru „Bulgarian Stream“ nu diferă de cea a nemţilor pentru Nord Stream 2.