Economia zonei euro începe să simtă un aer rece. Din cauza pesimismului managerilor economia Germaniei creşte mai puţin decât estimările

Autor: Catalina Apostoiu 24.05.2018

Performanţele recente ale celor mai mari economii din zona euro au pus şi mai mult sub semnul îndoielii revi­ri­mentul aşteptat al sectorului manufacturier al regiunii după un trimestru I slab, în condiţiile în care indicatori atent ur­măriţi ai încrederii din sector au relevat un pesimism per­sistent în rândul business managerilor, scrie Financial Times.

Deşi indicatorii PMI ai IHS Markit pentru Germania, Franţa şi zona euro s-au menţinut peste linia de 50 care separă creşterea de scădere, fiecare dintre aceştia s-au situat sub aşteptările analiştilor în luna mai.

Indicele compozit pentru zona euro a scăzut pentru a patra lună consecutiv, sectorul de business indicând o creştere în deteriorare atât în sectorul manufacturier, cât şi al serviciilor. Creşterea sectorului privat german a atins în mai cel mai scăzut nivel din mai mult de un an şi jumătate, potrivit Reuters. 

Indicele PMI calculat de Markit, care urmăreşte activitatea sectoarelor manufacturier şi de servicii ce reprezintă împreună peste două treimi din economie, a scăzut la 53,1 de la 54,6 cu o lună înainte.

Potrivit Bundesbank, economia germană creşte în continuare puternic, însă a pierdut din suflu. Creşterea s-a înjumătăţit la 0,3% în primul trimestru, cel mai scăzut nivel din şase trimestre.

Companiile franceze au înregistrat o încetinire a activităţii în luna mai, încrederea fiind în scădere în condiţiile în care creşterea producţiei sectorului privat a atins cel mai slab punct de la începutul anului, potrivit Financial Times.

Indicele compozit pentru Franţa s-a situat la 54,5, în scădere de la 56,9 în aprilie şi un minim pe 16 luni.

După semne de rezistenţă în aprilie, creşterea sectorului privat francez a înregistrat o nouă încetinire în mai, potrivit lui Alex Gill, economist IHS Markit.

Chris Williamson, economist IHS Markit, a făcut apel la prudenţă în ceea ce priveşte interpretarea datelor având în vedere numărul neobişnuit de mare de sărbători publice din zona euro, deşi acesta a remarcat că datele alcătuiesc un „nou set de rezultate dezamăgitoareî.

„Devine din ce în ce mai clar că ritmul de creştere a încetinit comparativ cu ultima parte a anului trecut, în special în ceea ce priveşte exporturile. Angajările au fost prin urmare restrânse. Între timp, preţurile mai mari ale petrolului şi salariile în creştere continuă să împingă costurile companiilor în sus, însă din cauza cererii finale slabe firmele au probleme în a trece aceste costuri mai mari către clienţiî.

Ceaţa s-ar putea ridica parţial odată cu publicarea datelor PMI pe iunie, care vor oferi un semnal mai clar cu privire la ritmul de creştere. Până atunci, însă, rezultatele modeste din mai vor reaprinde probabil unele temeri privitoare la riscurile cu care se confruntă economia zonei euro.