Guvernul “îndreaptă eroarea materială” prin care voia să suspende contribuţiile la Pilon II. Între timp lichiditatea de la bursă intră la apă

Autor: Liviu Popescu 24.05.2018

Guvernul României a transmis astăzi prin intermediul biroului de presă o notă cu “privire la îndreptarea unei erori materiale din Programul legislativ pentru anul 2018 (mai-decembrie) şi din Lista priorităţilor legislative ale Guvernului pentru prima sesiune ordinară a anului 2018”.

Practic Guvernul a publicat pe site un nou program legislativ pentru anul 2018 din care a eliminat intenţia de a suspenda contribuţiile la Pilonul II de pensii private timp de şase luni. Noul program legislativ actualizat nu face nicio referire la Pilonul II de pensii. Programul poate fi consultat aici:  http://mrp.gov.ro/web/program-legislativ-al-guvernului/. ​Între timp "spectrul" posibilelor modificări aduse la Pilon II planează asupra bursei româneşti.

Indicele principal BET a scăzut joi cu 1% pe un rulaj de tranzacţionare de doar 17 milioane de lei, într-o şedinţă bursieră în care cele mai căutate acţiuni de către investitori au fost cele ale BRD (4 mil. lei), Banca Transilvania (3,6 mil. lei) şi OMV Petrom (1,8 mil. lei), potrivit datelor BVB.

Doar patru acţiuni din structura indicelui BET s-au apreciat joi, respectiv Conpet Ploieşti (2,5%), Transgaz (1,2%), Electrica (1%) şi Banca Transilvania (0,6%). Petrom a avut  ex-dividend, şedinţă în care preţul acţiunilor s-a corectat cu 5,7%. Pe de altă parte cele mai abrupte scăderi din rândul blue chipurilor s-au înregistrat pe Transelectrica (1,4%), BRD (1%) şi MedLife (0,9%).

Ministrul finanţelor Eugen Teodorovici a afirmat miercuri la Parlament că Guvernul va ieşi public “la final de iunie sau început de iulie” cu un concept nou cu privire la pensiile private Pilon II.

Cum statul român intenţionează să modifice arhitectura fondurilor Pilon II, este posibil ca pe termen scurt acţiunile din portofoliile celor şapte fonduri să înregistreze un grad ridicat de volatilitate, care ar putea de altfel să se propage pe întreaga piaţa de capital din România.

Guvernul semna într-un document legislativ că intenţionează să suspende timp de şase luni contribuţiile de 3,75% din salariile brute ale celor şapte milioane de participanţi la Pilon II şi implicit să le canalizeze spre bugetul de stat.

Acestă măsură, deşi publicată “negru pe alb”, dar ulterior respins de autorităţi, ar afecta investiţiile celor şapte fonduri de pensii private pe piaţa de capital, şi implicit va diminua lichiditatea acesteia, cea mai “adâncă rană” a bursei româneşti, un obstacol în calea promovării spre o ligă superioară.

Până în prezent Guvernul a infirmat că intenţionează suspendarea contribuţiilor, dar nu a exclus o modificare a arhitecturii Pilon II, cu 20% din active “listate”.