Polonezii de la Payten (Asseco): Discutăm cu băncile crearea unor reţele independente de ATM-uri şi POS-uri

Autor: Adrian Seceleanu 25.05.2018

Payten ar putea cumpăra de la o bancă din România reţeaua de bancomate pentru a o închiria apoi unui număr mai mare de jucători, care ar avea astfel costuri mai mici.



Payten Payment Solutions, o nouă companie de soluţii de plăţi formată prin desprinderea divi­ziei specializate din cadrul grupului polonez de IT Asseco SEE, discută cu mai multe bănci din România înfiinţarea unei reţele indepen­dente de bancomate (ATM) care ar putea fi utilizată în comun de mai multe bănci pentru reducerea costurilor. Payten are discuţii similare cu băncile şi pentru înfiinţarea unei re­ţele independente de terminale de plată (POS).

 
Compania ar putea porni dez­volta­rea de la zero a reţelei de ban­comate sau ar putea prelua de la o bancă o reţea existentă pe care apoi să o ofere spre utilizare în comun unui număr mai mare de jucători, a declarat în cadrul unei întâlniri cu media Ciprian Pîrv, directorul general al Payten în România. „Există un scenariu de tip greenfield, în care o luăm de la zero, sau unul în care luăm de la o altă bancă o reţea de ATM-uri, pe care instituţia să accepte să o împartă ulterior cu alţii. Banca poate decide ca ATM-urile care nu sunt în interiorul sucursalelor să le împartă cu alte bănci, şi atunci putem avea o intrare mai rapidă pe piaţă“, a declarat Ciprian Pîrv. Interesul băncilor de a semna asemenea acorduri este semnificativ, a menţionat el. „Există un interes mare din partea băncilor de a discuta externalizarea reţelei de ATM-uri. Acesta este un centru de cost pentru bănci“. Com­pania esti­mează că până la finele anului îşi va definitiva strategia şi va semna con­tracte pentru re­ţeaua de ATM. „Vrem să avem un calendar până la finele anului, poate şi contracte semnate, să avem clar modelul de business şi investiţia securizată de la grup.“