Klaus Iohannis: Digitalizarea administraţiei trebuie să fie o prioritate la nivel guvernamental

Autor: Ana Petrescu 25.05.2018

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, într-un mesaj transmis la Forumul Naţional al IMM-urilor, desfăşurat vineri la Cluj, că Guvernul trebuie să aibă ca priorităţi absorbţia fondurilor europene şi digitalizarea administraţiei, lucruri care ar facilita dezvotarea întreprinderilor mici şi mijlocii.

"Dumneavoastră reprezentaţi peste 99% dintre companiile din România, contribuiţi cu 60% la PIB şi angajaţi 60% din forţa de muncă internă. Sunteţi acel motor de progres în măsură să aducă prosperitate românilor. (...) Este prea puţin vizibilă preocuparea guvernamentală pentru dezvoltarea infrastructurii, pentru absorbţia fondurilor europene, pentru acoperirea nevoii de angajaţi calificaţi pe piaţa muncii sau pentru promovarea inovării şi a digitalizării. Toate aceste aspecte sunt vitale pentru bunăstarea IMM-urilor şi a economiei, în general, dar necesită soluţii eficiente din partea autorităţilor publice. Digitalizarea administraţiei, de exemplu, ar uşura semnificativ interacţiunea dintre stat şi contribuabil şi ar aduce beneficii importante la nivelul productivităţii firmelor. Acest deziderat trebuie să reprezinte o prioritate de acţiune la nivel guvernamental", se arată în mesajul transmis de preşedintele Klaus Iohannis, prin intermediul consilierului prezidenţial, Cosmin Marinescu.

Şeful statului a tras un semnal de alarmă în legătură cu faptul că micii întreprinzătorii români evită să acceseze fonduri structurale.

"Faptul că peste trei sferturi din IMM-uri nu îşi propun să acceseze fonduri structurale europene reprezintă o problemă serioasă. Nu este vina întreprinzătorilor, pentru că vedem cum organismele naţionale care gestionează aceste fonduri nu reuşesc să faciliteze îndeajuns cadrul administrativ necesar accesării lor. România riscă să piardă finanţări, iar dumneavoastră să pierdeţi oportunităţi importante de dezvoltare. Este esenţial ca Guvernul să poarte un dialog activ şi constructiv cu întreprinzătorii şi să menţină un cadru concurenţial propice dezvoltării mediului de afaceri din România. De nenumărate ori, oamenii de afaceri au spus că singura lor dorinţă de la guvernanţi este aceea de a nu fi tot timpul bulversaţi prin permanente schimbări fiscale şi legislative. Trebuie să practicăm virtuţile reglementării minim necesare şi ale stabilităţii fiscale pentru perioade mai lungi de timp, care să dea cât mai multe şanse perspectivelor de dezvoltare pe care le gândiţi dumneavoastră, întreprinzătorii", completează şeful statului, potrivit comunicatului Administraţiei Prezidenţiale.