Românii consumă carne de porc şi lactate din străinătate de circa 790 mil. euro
Autor:
Roana Rotaru
30.05.2018
Carnea de porc şi lactatele sunt printre principalele alimente aduse din străinătate, două categorii de produse care acoperă 13% din totalul importurilor de produse agroalimentare din 2017, potrivit datelor Ministerului Agriculturii.
Anul trecut, românii au mâncat carne de porc din import de 475 mil. euro, iar lactate de 314 mil. euro, în condiţiile în care România pierde anual din efectivele de bovine şi porcine.
„În ultimii 20 de ani efectivele de porcine au scăzut constant. Nu e un sector suficient de interesant pentru investitori pentru că nu e uşor să creşti porci. Producătorii se confruntă cu o volatilitate a preţurilor, profitul nu e satisfăcător şi nu există susţinere“, a spus Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România.
Importurile de produse agroalimentare au ajuns 7,1 miliarde de euro în 2017, deficitul comercial - diferenţa dintre exporturi şi importuri - din acest sector fiind de peste 850 mil. euro anul trecut, potrivit datelor Ministerului Agriculturii.
România aduce din străinătate în special carne de porc (475 mil. euro), fructe exotice (400 mil. euro), lactate (314 mil. euro), ciocolată (245 mil. euro) şi cafea (200 mil. euro), potrivit sursei citate.
Faţă de anul 2006, efectivele de porcine şi bovine ale României au scăzut cu circa o treime, ajungând la 2 milioane capete bovine în 2017, respectiv 4,4 milioane capete porcine.