Premierul Dăncilă promite refacerea sistemului de irigaţii până în 2020. Ministerul Agriculturii a cheltuit până acum doar 70 mil. euro din peste 1 mld. euro alocat

Autor: Roana Rotaru 30.05.2018

Premierul României, Viorica Dăncilă, promite refacerea sistemului de irigaţii până în 2020, acesta urmând să acopere peste 2 milioane de hectare de teren agricol. Anul trecut fermierii români au reuşit să irige circa 508.000 de hectare, potrivit reprezentanţilor ministerului Agriculturii.

„Din 1980 încoace, nici un guvern nu s-a gândit să introducă irigaţii pe canalul Siret-Bărăgan(...) Conform programului de guvernare, ministerul Agriculturii încercă să asigure irgaţii pe o suprafaţă cât mai mare. Vorbim de 1,2 mil. hectare în 2018, iar până în 2020 vrem să ajungem până la 2,2 mil. hectare, aşa cum am promis în programul de guvernare. Vrem ca acest lucru să devină o realitate”, a spus Viorică Dancilă, prezentă la un eveniment  de punere în funcţiune a unei staţii de irigare din judeţul Vrancea.

Pentru refacerea sistemului de irigaţii, Ministerul Agriculturii dispunde de peste 1 mld. euro până în 2020, din care a reuşit să cheltuie, din 2016 până în prezent, doar 70 mil. euro.

„S-au cheltuit 70 mil. euro, dar gândiţi-vă că este începutul lucrărilor. De acum încolo banii se vor consuma pe măsura efectuării şi recepţionării lucrărilor. Sunt o serie de lucrări care nu au fost recepţionate. Banii vor fi livraţi după ce se face recepţia lucrării”, a spus Petre Daea, prezent la acelaşi eveniment.

Înainte de Revoluţie, fermierii români reuşeau să irige circa 3,2 mil. hectare, de peste 6 ori mai mult decât în prezent.