BNR va găzdui în luna septembrie cea de 40-a reuniune a Clubului Guvernatorilor din zona Mării Negre, Balcani şi Asia Centrală

Autor: Roxana Rosu 31.05.2018

România va găzdui în luna septembrie cea de 40-a reuniune a Clubului Guvernatorilor din zona Mării Negre, Balcani şi Asia Centrală, organizaţie în care BNR este membru fondator.

Anunţul a fost făcut la finalul ultimei ediţii, organizată pe 13-15 mai în Turcia, la Bodrum, la care a participat şi guvernatorul BNR Mugur Isărescu, invitat să preia preşedinţia şi să găzduiască următoarea reuniune.

BNR a mai organizat reuniunile acestui for, în perioada 2003-2004, când guvernatorul Mugur Isărescu a deţinut poziţia de Preşedinte al Clubului.

Clubul a fost înfiinţat în anul 1998 cu scopul intensificării cooperării economice şi financiare a ţărilor membre, îndeosebi în domeniul bancar.

La reuniunea de la Bodrum au participat reprezentanţi ai băncilor centrale membre, Băncii Centrale Europene (BCE), precum şi cei ai unor instituţii financiare internaţionale. Cu această ocazie, banca centrală din Ungaria s-a alăturat Clubului, ridicând numărul membrilor la 26.

Guvernatorul BNR a susţinut cu această ocazie un discurs, legat de situaţia economiei şi politicilor monetare din Europa, inclusiv România. El a precizat că, în opinia lui, în privinţa ratei dobânzilor, majorarea lor pe termen scurt şi revenirea într-un cadru de dobânzi pozitive reprezintă o normalizare a situaţiei, chiar dacă nu va fi un proces rapid.

În acelaşi timp, Mugur Isărescu îndeamnă la echilibru, atâta timp cât dobânzile reale rămân negative în vestul Europei şi apariţia unor diferenţe majore între regiuni nu este de dorit.

”De aceea, în cazul României, acţiunile viitoare ale BNR vor depinde cel mai probabil de modul în care se desfăşoară procesul de normalizare a politicii monetare la nivel european”, a mai spus guvernatorul BNR în discursul său.