Noul CEO al integratorului IT Asseco: Băncile mici şi medii din România par gata să facă şi câte doi paşi odată spre digitalizare

Autor: Adrian Seceleanu 01.06.2018

Gradul de bancarizare al României şi utilizarea soluţiilor mobile pentru accesarea serviciilor bancare sunt încă sub media UE, ceea ce pe de o parte întârzie unele investiţii, dar şi arată ce potenţial de dezvoltare are sectorul. Piaţa bancară din România se îndreaptă spre o consolidare, dar aceasta nu va avea loc peste noapte, afirmă polonezul Adam Wolszczak, noul şef al operaţiunilor locale ale Asseco.

 


Băncile mici şi medii din România sunt mai deschise la proiectele de digitalizare decât mulţi jucători din Occident şi sunt gata să facă şi „câte doi paşi odată” în această direcţie, dar per ansamblu piaţa locală se află încă sub media celorlalte ţări din Uniunea Europeană la indicatori precum gradul de utilizare al serviciilor bacare mobile sau al numărului de conturi.

„Aici unele dintre băncile mici şi medii sunt dispuse să facă pariuri mai mari, sunt gata să facă şi câte doi paşi odată pentru a putea dezvolta bănci virtuale, pentru a le oferi clienţilor experienţe digitale şi soluţii accesibile printr-un singur click”, a declarat într-un interviu pentru ZF Adam Wols­zczak, noul şef al ope­raţiunilor lo­cale ale grupului po­lonez de IT As­seco, unul dintre cei mai mari dez­vol­tatorri de apli­caţii şi inte­gra­tori şi furnizori de sis­teme, soluţii şi ser­vicii de IT pentru sistemul bancar. „Am câştigat multe con­tracte noi cu jucători din sectorul bancar din România în special legate de soluţii pentru mediul digital, lucru care arată că băncile din România fac paşi chiar mai rapizi pentru a deveni băncile digitale ale viitorului decât alţi jucători din pieţe dezvoltate, care sunt mult mai mari şi au nevoie de mai mult timp pentru a se adapta. Comparând acest lucru cu Polonia, spre exemplu, schimbările se petrec mai rapid în România. Dar la nivelul de bază piaţa din România este un pic în urmă, multe dintre platformele utilizate pe plan local au nevoie de o reîmprospătare. De aceea suntem atât de interesaţi de piaţa din România.”