Topul exportatorilor şi importatorilor din judeţul Constanţa: forţa redusă a industriei ţine regiunea pe deficit comercial

Autor: Mădălina Dediu Panaete 05.06.2018

♦ Ziarul Financiar va organiza pe 7 iunie la Constanţa a doua ediţie a seriei de evenimente „România 100 de ani de business“.



Exporturile companiilor din Constanţa au ajuns anul trecut la aproape 2 miliarde de euro, având o creştere de puţin peste 1% faţă de anul precedent, arată calculele ZF făcute pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS). Avansul a fost cu mult mai redus faţă de cel al importurilor, care se îndreaptă cu paşi repezi de pragul de 3 miliarde de euro.

Astfel, importurile companiilor din judeţul Constanţa s-au majorat anul trecut cu 18%, până la 2,68 de miliarde de euro. Iar această evoluţie ţine la un nivel ridicat deficitul comercial al judeţului, acesta fiind cel mai mare din ultimii ani.

Judeţul Constanţa se află pe locul zece ca valoare a exporturilor într-un top condus de municipiul Bucureşti, Timiş şi Argeş. În schimb, ca valoare a importurilor, Constanţa se află pe locul şapte. Ziarul Financiar a început o serie de articole despre businessurile din cele mai importante judeţe, businessuri pe care le va analiza şi în cadrul seriei de conferinţe „România 100 de ani de business“.

Evenimentele „România 100 de ani de business. Cum trecem de la idee la business. 100 de idei să creştem“ sunt organizate cu sprijinul Băncii Transilvania şi companiei de consultanţă EY. Prima oprire a turneului a fost la Braşov, iar a doua urmează să aibă loc la Constanţa pe 7 iunie. Seria de conferinţe va continua în acest an în cele mai importante oraşe din ţară.

În cadrul conferinţelor, Ziarul Financiar şi clasa de business a României vor dezbate ce este nevoie pentru ca România de mâine să fie mai bună decât România de azi, ce idei şi so­luţii există pentru ca economia şi societatea ro­mânească să aibă un viitor prosper. Prin acest proiect, Ziarul Financiar şi Banca Tran­sil­vania aduc la aceeaşi masă antrepre­norii României pentru a găsi soluţii şi idei comune care pot constitui o platformă de business la nivel naţional.În ediţia de astăzi, Ziarul Financiar încear­că să aducă în faţă cei mai puternici exportatori şi importatori din judeţul Constanţa Astfel, cel mai mare exportator din judeţul Constanţa a fost anul trecut Rompetrol Rafinare, care de­ţine Rafinăria Petromidia, singura cu acces di­rect la malul mării. Poziţia secundă este ocupată de şantierul naval Daewoo-Mangalia Heavy Industries, cel mai mare constructor de nave din România.

De altfel, aceste două companii sunt printre puţinele companii care au ca activitate principală producţia dintr-un top unde majoritatea jucătorilor fac comerţ. De altfel, podiumul celor mai mari exportatori este completat de Ameropa Grain, unul dintre cei mai mari traderi de cereale de pe plan local.

Dacă topul celor mai mari exportatori este format în cea mai mare parte de jucători străini, clasamentul importatorilor este împărţit în mod egal între companii româneşti şi companii cu acţionariat străin. Rompetrol Rafinare şi Daewoo-Mangalia Heavy Industries sunt şi cei mai mari importatori, situaţie întâlnită şi la nivel naţional unde peste jumătate din exportatori sunt şi importatori.