Deşi Berlinul este un critic dur al guvernului Orban, companiile germane se dezvoltă nestingherite în Ungaria. Daimler vine cu 1 mld. euro la Kecskemet

Autor: Bogdan Cojocaru 06.06.2018

Politicile naţionaliste ale guvernului maghiar nu fac din premierul Viktor Orban cel mai bun prieten al cancelarului Angela Merkel. La nivel de de discurs politic, relaţiile dintre cele două ţări sunt adesea confruntaţionale. La nivel economic, situaţia este cu totul altfel.

Gigantul auto german Daimler a pus zilele trecute piatra de temelie pentru o nouă fabrică, de un miliard de euro, la baza sa din Kecskemet, oraş aflat la 90 de kilometri de Budapesta. Capitala Ungariei şi Kecskemet sunt legate prin autostrada M5. Noua fabrică, a doua pe care Daimler o are în Ungaria, va fi una „flexibilă”, unde se vor produce atât motoare cu combustie internă, cât şi automobile electrice, scrie Handelsblatt. Producţia va începe în 2020.


Avertisment cutremurător de la Banca Mondială: Se apropie o nouă furtună perfectă. Decizia care aruncă din nou lumea în haos. ”Ne vom întoarce la criza din 2008. Consecinţele sunt extreme”

Este OFICIAL: Veste uriaşă de la Therme, la 5 ani după ce s-a deschis în România. Anunţul tocmai a fost de cea mai mare plajă urbană din Europa


Uzina va crea 2.500 de locuri de muncă. Ministrul afacerilor externe Peter Szijjarto, prezent la ceremonia de începere a lucrărilor de construcţie, a explicat că guvernul maghiar sprijină investiţia cu subvenţii de 37,5 milioane de euro. Tot el a mai spus că ponderea contribuţiei furnizorilor maghiari la producţia Daimler din Ungaria a crescut de la 30% în 2016 la 50% anul trecut, notează Budapest Business Journal.

Compania germană a produs anul trecut în Ungaria 190.000 de autovehicule, cu 4% mai multe decât în 2016. Veniturile centrului de producţie de la Kecskemét au urcat şi ele cu 4%, la 3,6 miliarde de euro, iar profitul, spun oficialii companiei, este reinvestit în dezvoltare, cum ar fi pentru construirea unei fabrici de şasiuri de 580 de milioane de euro.  În prezent, Daimler, care produce maşinile Mercedes-Benz, are 4.000 de angajaţi la baza sa din Kecskemet. În toamna anului trecut, compania a început dezvoltarea unui centru de pregătire profesională de 9,4 mil. euro la Kecskemet. Investiţia este susţinută de guvern cu subvenţii de 1,9 milioane euro.

ThyssenKrupp, un alt colos german, a inaugurat în martie o fabrică de componente auto la Jaszfenyszaru, oraş aflat la 70 de kilometri de Budapesta şi legat de capitală prin autostrada M3. Investiţia, de 105 milioane euro, este susţinută de guvern cu subvenţii de 32 de milioane de euro. Fabrica, unde sunt produse sisteme de distribuţie şi de direcţie, va crea circa 500 de locuri de muncă până în 2019. ThyssenKrupp îşi mai construieşte o fabrică, de arcuri şi amortizoare, la Debreţin. Compania are deja o fabrică de componente auto la Gyor şi un centru de dezvoltare software în Budapesta. ThyssenKrupp are circa 1.100 de angajaţi în sectorul automotive din Ungaria.

Companiile germane se extind în Ungaria şi prin achiziţii. Divizia ungară a lanţului de retail de discount Aldi a cumpărat la începutul anului brandul Kokardas de la producătorul maghiar de lactate Alfoldi Tej. Cele două companii colaborează deja de zece ani. Tranzacţia este prima achiziţie a unui brand maghiar de către Aldi.

Peste 3.200 de companii germane au circa 200.000 de angajaţi în Ungaria, potrivit ministrului economiei Mihaly Varga. Aceste companii contribuie cu aproape un sfert la PIB-ul Ungariei. Mai mult de un sfert din investiţiile directe străine care intră în Ungaria au legătură cu companii germane. Germania este cel mai mare partener comercial al Ungariei, absorbind circa 28% din exporturile maghiare. De aceea, în pofida discursurilor politice confruntaţionale de la Berlin şi Budapesta, Orban are tot interesul să menţină legături de afaceri puternice cu Germania. După ce guvernul german a început să-l critice, premierul maghiar a găsit o cale de a ajunge la politicienii germani ocolind puterea centrală: „a încept să dezvolte legături cu landurile şi autorităţile regionale, unde a găsit, poate, mai multă înţelegere, o atenţie mai orientată către business şi mai puţine critici privind problemele legate de drepturile omului şi politică”, spune Milan Nic, analist la German Council on Foreign Relations, pentru Politico. Orban a vizitat landurile germane, şi-a prezentat cazul politicienilor locali şi a apelat direct la public prin interviuri în media locală. Mesajul său: lăsaţi-ne să facem cum ştim noi şi, apropo, suntem deschişi pentru afaceri. Orban a ajuns popular în Uniunea Creştin-Socială din Bavaria, partid aliat cu creştin democraţii lui Merkel. Însă sprijinul pentru premierul maghiar depăşeşte Bavaria. El are susţinători chiar şi printre  creştin-democraţi. Companiile germane sunt satisfăcute de ce găsesc în Ungaria şi optimiste în legătură cu afacerile lor acolo, arată un studiu efectuat de Camera Germană de Comerţ şi Industrie. Bogdan Cojocaru