Ministrul Sănătăţii: Pacienţii stau 4-5 ore la cozi la ambulatoriile de stat. Este anormal

Autor: Mirabela Tiron 07.06.2018

Deşi medicii care lucrează cu normă întreagă în spitalele publice sunt obligaţi să ofere consultaţii în ambulatoriul integrat, majoritatea nu o fac, spune ministrul sănătăţii Sorina Pintea. Un pacient care a primit de la medicul de familie un bi­let de trimitere pentru o consultaţie la specialist (ORL, of­tal­mologie) găseşte cu greu o programare în baza biletului şi este nevoit să meargă la clinicile private, unde o consultaţie este 180-200 de lei?

„Problema este că medicii se împart acum între public şi privat şi ţine de conducerea spitalului şi de CNAS pentru a verifica respectarea programelor“, afirmă Sorina Pintea.

Ea a mai precizează că modul de consultaţie în baza biletului de trimitere este reglementat de Contractul Cadru şi normele la contractul cadru, ţine deci de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

„Modalitatea de programare a pacienţilor care ajung în ambulatoriul din spitalele de stat este apanajul conducerii spitalelor publice cu ambulatoriu integrat. Din păcate, marea majoritate a spitalelor publice nu şi-au optimizat modul de programare a pacienţilor care ajung în ambulatoriu, deşi programări se pot face din 15 în 15 minute (cât durează o consultaţie). Pacienţii sunt chemaţi dimineaţa şi ajung să aştepte la coadă patru-cinci ore, deşi s-ar putea optimiza modul în care se fac programările“, admite ministrul sănătăţii.