Mesajul lui Putin către Europa despre tarifele vamale americane: „Eu v-am prevenit cu ani în urmă!”

Autor: Răzvan Botea 07.06.2018

Preşedintele rus Vladimir Putin a spus joi că a avertizat Europa cu ani în urmă în privinţa faptului că SUA ar putea impune tarife la importurile europene, iar acum aceasta plăteşte preţul pentru faptul că i-a ignorat avertismentele, relatează Reuters.

În timpul sesiunii anuale de consultări cu cetăţenii Rusiei, Putin a comparat tarifele vamale impuse de SUA pentru importurile de oţel şi aluminiu din Uniunea Europeană, Canda şi Mexic cu sancţiunile economice.

„Se pare că partenerii noştri credeau că nu vor fi afectaţi vreodată de aceste politici de restricţii şi sancţiuni, care nu sunt productive. Dar acum vedem că asta se întâmplă”, declară Putin.

Preşedintele Rusiei a spus că a lansat un avertisment în 2007 în privinţa tendinţelor protecţioniste ale Statelor Unite  şi de riscul impunerii propriilor reguli altor ţări.

„Este exact ceea ce se întâmplă acum. Nimeni nu avrut să asculte şi nimeni nu a făcut nimic în această privinţă. Acum cina este servită, vă rog luaţi loc şi mâncaţi”, a spus preşedintele Rusiei.

Putin de asemenea a acuzat SUA că ar fi debalansat echilibrul strategic nuclear şi a spus că nimenni nu ar trebui să ia decizii pripite: „Înţelegerea faptului că un Al Treilea Război Mondial ar putea fi sfârşitul omenirii ar trebui să nască reţineri”.

Acesta a mai avertizat Ucraina în privinţa acţiunilor asupra separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei, spunând că ucrainienii vor avea de suferit dacă vor porni acţiuni militare.

„Sper că nu vom fi provocaţi, dar dacă se va întâmpla, eu cred că vor fi consecinţe foarte serioase asupra statului ucrainean în general.”